Bicerba gradi fabriku u Valjevu,investicija oko 30 miliona € Tanjug

Objavljeno: 08.03.2022. 10:42 Izmenjeno: 11.03.2022. 15:02

U fabrici će se prozivoditi vage namenjene izvozu u zemlje širom sveta.

foto Tanjug

 

Polaganjem kamena temeljca, u industrijskoj zoni u Valjevu,  je svečano zapocela izgradnja pogona nemačke kompanije Bicerba, za proizvodnju vaga i aparata za sečenje, investicije vredne više od 30 miliona evra.

U fabrici koja će se prostirati na oko 10.000 kvadratnih metara, kako je najavljeno, u prvoj fazi biće zaposleno oko 300 radnika.

Polaganju kamena temeljca prisustvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i generalni direktor kompanije „Bicerba“ Andreas Kraut, ministarka privrede Anđelka Atanasković, gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Pre polaganja vremenske kapsule Vučić je održao sastanak sa rukovodstvom kompanije.

Nemačka kompanija „Bicerba“ i Ministarstvo privrede Srbije potpisali su u maju prošle godine Ugovor o podsticajima za ulaganje te kompanije u proizvodni pogon u Valjevu.

Predsednik Vučić je tada rekao da nemački investitor donosi najprecizniju tehnologiju i da će zaposliti visoko plaćene inženjere i dobro placene radnike.

Predstavnici kompanije su tom prilikom istakli da im je Srbija veoma interesantna za ulaganje jer predstavlja „region u fazi rasta“ što im omogućava da se približe svojim kupcima.

Bicerba je jedan od vodećih svetskih proizvođača u oblasti tehnologije izrade proizvoda za merenje težine i sečenje hrane i jedan od vodećih dobavljača hardverskih i softverskih rešenja iz oblasti tehnolohije vaganja, sečenja i etiketiranja.

Kompanija je osnovana 1866. godine u Balingenu i pet generacija je u porodičnom vlasništvu.

Prisutna je u 120 zemalja, a ima 4.300 zaposlenih.

Fabrika, između ostalog, proizvodi mašine za sečenje mesa, štampače etiketa, sisteme za logistiku i otpremanje robe, sisteme za inspekciju robe, industrijski softver.

Vučić: Sa Bicerbom počinje nova era za Valjevo

Dolaskom nemacke Bicerbe otvaramo novu eru za Valjevo i čitav Kolubarski kraj, poručio je  predsednik Srbije Aleksandar Vučić, na svečanosti povodom početka izgradnje fabrike te nemačke kompanije.

Vučić je istakao da će u proizvodnom postrojenju Bicerba u Valjevu zaposleni imati više plate nego što je uobicajeno u tom gradu.

„Prosečna bruto plata biće 1.772 evra, što je preko 1.100 evra neto plata. Bicerbinih 400 radnika imaće time veća primanja nego što su uobičajena. Oni će imati i posebno znanje i odgovornost, moći će u ovoj kompaniji da uče mnogo o novim tehnologijama“, rekao je Vučić.

Prisetio je da je, kada je prvi put dozvoljeno da se najavi investicija u Valjevu, bio radostan, da je odmah preko instagrama saopštio građanima Valjeva da Bicerba stiže, a da ljudi nisu bili sigurni koliko tome da veruju i koliko će projekat stvarno da zaživi.

Vučić je kazao da se od tada mnogo uradilo i da su timovi Bicerbe i vlade vredno radili da se sve završi.

Ukazao je da je izabrano divno mesto za Bicerbinu fabriku u Valjevu, te dodao da će ovaj deo industrijske zone biti novi deo razvojnog projekta za ceo kraj.

Međutim, Vučić je ukazao da je potrebno završiti još mnogo infrastrukturnih radova do početka rada postrojenja Bicerbe, što je planirano u poslednjem kvartalu ove godine.

„Moramo da završimo brzu saobraćajnicu Lajkovac-Valjevo. To mora da bude završneo i završićemo. Ali to nije dovoljno. Moramo da uradimo i takozvani “bajpas“ i jednu ulicu da bi spojili sve i Bicerba mogla da radi kako treba. Trafostanica je urađena, a gas stiže do Valjeva čeličnim cevima do novembra, a potom ostaje samo da se razvede plastika po gadu”, objasnio je on.

Kazao je da se čini sve da Valjevo ponovo bude veliki industrijski centar kao u vreme velike Jugoslavije, dodajući da je mnogo muka bilo oko dovođenja investitora u taj grad.

Naveo je da je Bicerba osnovana 1866. godine u Balingenu, vođena sa pet generacija koje ne samo da čuvaju kompaniju, već rade sve da ona raste, napreduje, stvara veći profit.

„Drago mi je što ste izabrali Valjevo i Srbiju“, zahvalio im se Vučić.

Dodao je da će u Valjevu biti realizovani i drugi projekti, poput bolnice, koja će koštati oko 25-30 miliona evra, kao i nova hala od oko 15 miliona, pa će svima koji žive i borave u Valjevu život biti bolji i lepši.

„Valjevski kraj je bio zapostavljen, malo se ulagalo, a sada, sa Bicerbom, otvaramo novu eru, novo vreme za Valjevo, za Kolubarski okrug. Hvala vam što ste za 155 rođendan done;i odluku da ulažete u Valjevo“, rekao je Vučić.

Dodao je da će država pomoći u svemu u čemu može da pomogne, podsticajnim merama, posebno ukoliko budu želeli da povećavaju izvoz i broj zaposlenih.

Rekao je da je posebno zadovoljan što u današnje vreme krize, u Srbiji imamo ovakvu ceremoniju, gde gradnju fabrike počinje nemačka kompanija.

„Želim vam uspeh u celom svetu, a siguran sam da će farbika u Valjevu da bude dragulj, biser, u moru aktivnosti i uspešnog posla sirom sveta. Želim vam da doživljavate valjevo kao kuću broj 2. Nemačka je kuća broj 1, a Srbija neka bude kuća broj 2“, rekao je Vučić.

Na kraju, povodom 8. marta, posebno se zahvalio svim damama, čestitajući im praznik, Dan žena.

„Žene u Srbiji jesu oslonac, stub drustva, zahvaljujući njima naša zemlja ide napred, one su nosioci progresa, jer su odgovornije od nas muškaraca“, rekao je Vučić.

Kraut:Poseban dan za „Bizerbu“, Valjevo i ceo region

Vlasnik i izvršni direktor kompanije „Bizerba“ Andreas Kraut rekao je  da je početak izgradnje pogona za proizvodnju vaga za merenje u Valjevu poseban dan za tu kompaniju, Valjevo i ceo region.

Najavio da je će fabrika u industrijskoj zoni u Valjevu biti završena do kraja godine kada će , kaže, početi proizvodnja vaga namenjenih za izvoz širom sveta.

Kraut je naveo da je ta kompanija u maju prošle godine najavila investiciju u novu proizvodnu lokaciju u Valjevu ističući da je to bio samo početak uspešnog projekta.

„Srećan sam što smo danas na našem zemljištu u Valjevu da proslavimo ovu prekretnicu. Srećni smo i optimistični da ćemo sve predstojeće aktivnosti uspešno završiti“, rekao je Kraut na ceremoniji polaganja kamena temeljca u industrijskoj zoni u Valjevu, kojem je prisustvovao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je rekao da su zvaničnom početku izgradnje prethodili obimni i intenzivni pripremni radovi na projektovanju i preciznom planiranju i istakao da to ne bi realizovali bez , podrške svih srpskih institucija i vlasti i bez predstavnika gradske vlasti u Valjevu.

„Ceo projekat i izgradnja nove fabrike predstavlja dimenziju koja do sada nije viđena u našoj kompaniji“, rekao je Kraut.

Naveo je da su radovi na pripremi terena počeli u oktobru prošle godina na prostoru od oko 11.000 kvadratnih metara na kojem će biti izgrađen administrativni, montažni i logistički deo objekta.

„I montažni i logistički deo impresioniraće najnovojim tehnologijama i rešenjima. Novi pogon će i u energetskom smislu biti opremljen najsavremenijim sredstvima“, kazao je Kraut.

Naveo je da je će radovi na izgradnji biti završeni do kraja godine ističući da će to biti zbačajan trenutak i da će omogućiti kompaniji Bizerba da nastavi da raste.

Kraut je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovom timu na podršci realizaciji tog projekta, kao i Gradu Valjevo i firmi Termoinženjering, izviđaču pripremnih radova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 19°C

Pretežno oblačno

Petak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana