Biblioteka grada Beograda obeležila jubilej Studio B

Objavljeno: 11.01.2021. 13:17 Izmenjeno: 12.01.2021. 13:36

Biblioteka grada Beograda obeležila je jubilej, 90 godina postojanja.

foto Tanjug

Jasmina Ninkov, direktorka Bibliteke grada Beograda, je kazala da će veliku Svečanu akademiju povodom 90. rođendana organizovati onda kada epidemiološka situacija bude dozvoljavala.

„Nadam se da je termin za tu akademuju u maju ili početkom juna kada ćemo pozvati eminetne predstavnike kulturnog života u Beogradu, predstavnike iz Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine grada“, rekla je Ninkov.

Navodi da je gradska bibliteka počela da radi pre 90 godina i da je današnjom svečanošću u promenjenom formati očuvana tradicija dodele nagrada na rođendan značajne institucije kultire.

Kako kaže, ne nadajaći se pandemiji virusa covid 19 Biblioteka grada Beograda već dugo razvija različite modele komunikacije sa svojim korisnicima.

„Bili smo u onlajn komunikaciji sa poštovaocima knjige kada nas je sve ovo zadesilo. Imali smo skoro 10 virtuelnih akcija. Od hiljadu i šest stotina programa prošle godine skoro tri stotine je bilo onlajn u čemu su nam pomogli naši dramski umetnici i poznate javne ličnosti“ kaže Ninkov.

Nagrada „Marija Ilić Agapova“ za najboljeg bibliotekara u Beogradu u 2020. godini otišla je u ruke Tanje Ivanović, bibliotekara – savetnika u Biblioteci Srpske akademije nauka i umetnosti.

Nagrada „Gligorije Vozarović“ za najboljeg izdavača u 2020. godini pripala je Dejanu Papiću, direktoru izdavačke kuće „Laguna“, dok je najčitanija knjiga stranih autora prošle godine bila „Priča o onima koji odlaze i onima koji ostaju“ Elene Ferante u izdanju beogradskog izdavača „Booka“.

Među 10 najčitanijih knjiga stranih autora našla su se i dela Petera Handkea, Orhana Pamuka, Frederika Bakmana, Džejmsa Petersona, Ju Nebea.

Ivan Bevc, direktor izdavačke kuće Booka, kazao je Tanjugu da poštovaoci knjižvnosti u svetu godinama pokušavaju da ustanovi zašto dela Elene Ferante privlače veliku pažnju.

„Poklopilo se da je najčitanija knjiga u svtu, najčitanija i u Biblioteci grada Beograda, a istovremeno ispunjava najviše književne standarde. Ispostavilo se da su čitaoci u Gradskoj biblioteci ljudi od ukusa i da ih ne zanima pretarano književna konfekcija“ kaže Bevc i dodaje da se Elena Ferante se obratila najširoj čitalačkoj publici koju čine pretežno žene.

„Žene sve više i bolje pišu i žene oduvek više čitaju. Elena Ferante je feministička ikona koja okrenula ukus žena ka vrhunskoj književnosti“ kaže bevc i napominje da je u detinjstvu zahvaljujući Biblioteci grada Beograda čitao jednu ili dve knjige nedeljno što je u velikoj meri odredilo njegov život.

Specijalna nagrada „Čitalac godine“ koju BGB dodeljuje u kategoriji „Deca“ do 14. godina, pripala je 11.godišnjem Denisu Rahmanoviću iz opštine Palilula.

Marija Miljević Rajšić dobila je „Povelju za izuzetan doprinos“ Biblioteke grada Beograda.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Oblačno

Trenutna temperatura 12°C

Oblačno

Utorak
Susnežica

Max: 7°C
Min: 1°C

Susnežica

Vremenska prognoza za 5 dana