BGD maraton: Imamo sertifikat AIMS, drugi nam nije potreban Tanjug

Objavljeno: 24.04.2018. 16:59 Izmenjeno: 24.04.2018. 17:00

Beogradski maraton saopštio je danas da još od 1990. godine poseduje sertifikat za održavanje trke od Svetskog udruženja maratona i uličnih trka (AIMS) i da mu nije potrebna licence Evropske atletske asocijacije (EA).

foto Beogradski maraton

„Beogradski maraton je od 1990. godine član AIMS najveće svetske sportske asocijacije sa više od 400 članica iz 115 zemalja sveta. MI smo oduvek u kalendaru AIMS – naše matične organizacije, čiji se zvanični časopis sa kalendarom štampa u stotinama hiljada primeraka i besplatno deli na najvećim svetskim maratonima. Mesto (datum) u kalendaru EA nije nikakav uslov za održavanje bilo kog drugog maratona, pa ni Beogradskog i samo je informativnog karaktera. Evropska atletika je asocijacija nacionalnih atletskih saveza, a ne organizatora uličnih trka“, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, u kalendaru Evropske atletike nisu ni Londonski, Pariski, Berlinski maratoni – najveći maratoni na svetu.

„Beogradski maraton nije bio u kalendaru EA ni prošle, ni ove godine (kao ni mnogo godina pre toga) i održan je bez ikakvih problema. Ni posebna licenca, ni posebna dozvola nekog zvaničnog svetskog ili evropskog tela, za održavanje bilo koje trkačke manifestacije, pa ni Beogradskog maratona, ne postoji. Beogradski maraton poseduje sertifikat o premerenoj stazi, izdat od zvaničnog merioca AIMS, naše jedine, matične organizacije“.

Iz Beogradskog maratona su odgovorili i na izjave direktora AŠ Slobodana Brankovića, koji je između ostalog rekao da je BGD maraton izbrisan iz kalendara EA zbog dugovanjana i najavio za jesen Serbia City maraton.

Priznaju da imaju imaju finansijskih teškoća, ali da obaveze rešavaju u u skladu sa svojim mogućnostima, kao i da imaju potraživanja koja prevazilaze visinu tih obaveza.

„Najveći deo problema nastao je upravo usled više puta ponavljanog, orkestriranog delovanja otvorenih i skrivenih pojedinaca i interesnih grupa. Protiv Beogradskog maratona se ne vodi nijedan sudski postupak“, poručuju iz Beogradskog maratona, uz konstataciju da je jedini atletski događaj ikad zabranjen u Srbiji bio miting „Artar Takač“, čiji je Branković bio direktor.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana