„Bezbednost novinara: zaštita novinara u cilju zaštite demokratije“: studio b

Objavljeno: 04.11.2022. 16:09 Izmenjeno: 04.11.2022. 16:09

Srbija će nastaviti da aktivno radi na ojačanju nacionalnog sistema zaštite, monitoringa i izveštavanja kada su u pitanju ugrožena prava, zaštita i bezbednost novinara.

 

 

Govor prvog potpredsednika Vlade Srbije i ministra spoljnih poslova Ivice Dačića na konferenciji „Bezbednost novinara: zaštita novinara u cilju zaštite demokratije“:

Ekselencije,

 

Dame i gospodo,

 

Pre skoro tačno deset godina upravo ovde, u Beču, usvojen je Akcioni plan Ujedinjenih nacija o bezbednosti novinara. Predstavlja mi posebno zadovoljstvo što danas, na istom mestu, imamo priliku da rekapituliramo dosadašnje rezultate, ali i da dodatno skrenemo potrebnu političku pažnju na ovu veoma važnu temu.

 

Republika Srbija slobodu medija vidi kao jedan od značajnih delova svog državnog identiteta i demokratskog kapaciteta. U punoj institucionalnoj formi i u potpunosti smo posvećeni osiguravanju svih uslova za nesmetan rad i razvoj novinarske profesije. U tom smislu, na nacionalnom nivou Vlada Srbije je izradila odgovarajuću Medijsku strategiju u cilju harmonizacije sa međunarodnim standardima u oblasti javnog informisanja i medija. Želim da ukažem i na naše napore na implementaciji Strategije razvoja sistema javnog informisanja za period 2020-2025. godine. Pomenuta strategija, uz analizu postojećeg stanja u oblasti bezbednosti novinara, definiše i konkretne mere i preporuke za poboljšanje ukupnih uslova za rad novinara i medijskih radnika.

Srbija je ujedno i član Globalne koalicije za medijsku slobodu, a lično sam u svom prethodnom mandatu u ime moje zemlje potpisao Zajedničku deklaraciju o medijskim slobodama (Global pledge on media freedom) na konferenciji u Londonu.

 

Nažalost sve države sveta, pa i Srbija, imaju loša iskustva u pogledu bezbednosti medijskih radnika. Zastrašivanja, napadi, pa čak i ubistva novinara predstavljaju poseban problem sa kojim se suočavamo. Srbija je ovom problemu ozbiljno pristupila formirajući Komisiju za istraživanje ubistava novinara, jer nam je od posebne važnosti da ovakvi slučajevi budu pod posebnom pažnjom zakonodavstva i da se ulože svi mogući napori kako ne bi ostali nerazjašnjeni.

 

U trenutnim okolnostima moramo imati u vidu i sve značajniju ulogu Interneta, kao i tendecije manipulisanja u plasiranju istinitih informacija. Stoga se na globalnom nivou suočavamo se sa ogromnim izazovima, a posebno je važno uočiti da svaka naša reakcija mora imati poseban senzibilitet i održati ravnotežu između slobode izražavanja, zaštite privatnosti i u krajnjoj liniji same bezbednosti, kako novinara, tako i javnog mnjenja, kao konačnog korisnika informacija.

 

Svesni rastuće važnosti rodne ravnopravnosti, usmerili smo dodatnu energiju u zaštitu novinarki, posebno na Internet platformama. Vlada Srbije je donela Program za osnaživanje žena u oblasti informaciono komunikacionih tehnologija, gde su osim učenica i studentkinja, u ciljnu grupu uključene i medijske poslanice – novinarke.

 

Takođe, u cilju pravovremenog reagovanja i suzbijanja svih vidova zastrašivanja, aktivirana je i hitna SOS linija za prijavljivanje pretnji i napada na novinare koja je dostupna 24 sata.

 

Srbija pridaje poseban značaj implementaciji Agende 2030 i ciljevima održivog razvoja. S tim u vezi, uključili smo u pripremu strateških i akcionih dokumenta u oblasti informisanja i medija širok krug činilaca, koji pored resornih institucija čine i novinarska i medijska udruženja, ali i civilni sektor. Visoko cenimo savetodavnu i tehničku pomoć i doprinos Misije OEBS i Delegacije EU koja se ogleda u angažovanju međunarodnih eksperata.

 

Dame i gospodo,

 

Svesni smo da su pomenuti rezultati iskorak u savladavanju svih izazova, kao i da je neophodno na nacionalnom i međunarodnom planu uloži dodatne napore u osnaživanju integriteta medijskog prostora i bezbednosti svih njegovih učesnika. Uveravam vas da možete računati na Srbiju kao pouzdanog partnera.

 

 

Na kraju,

 

Imajući u vidu nove izazove i rizike sa kojima se medijski prostor suočava, Srbija će nastaviti da aktivno radi na ojačanju nacionalnog sistema zaštite, monitoringa i izveštavanja kada su u pitanju ugrožena prava, zaštita i bezbednost novinara, kao i da učestvuje i podržava inicijative, koalicije i partnerstva u međunarodnim telima nadležnim za ovu problematiku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana