Bez problema u privrednoj saradnji sa Turskom Tanjug

Objavljeno: 18.07.2016. 17:21 Izmenjeno: 18.07.2016. 17:21

Pokušaj vojnog puča u Turskoj za sada nije uticao na privrednu saradnju Srbije sa tom zemljom, rečeno je danas Tanjugu u Privrednoj komori Srbije, koja će pratiti situaciju i u saradnji sa Vladom Srbije davati smernice našim privrednicima.

 

Rukovodilac centra za bilateralnu saradnju u PKS Nikola Janković kaže da PKS nema konkretne podatke da su se neke kompanije žalile na probleme u poslovanju, izvozu ili uvozu, kao i bilo kom drugom vidu saradnje sa Turskom.

„Naravno da svaka politička nestabilnost ima svog odjeka i utiče na privredu, ali mi za sada nemamo konkretne podatke o tome. Nadamo se da će se situacija što pre stabilizovati i da nekog većeg uticaja povodom ovih dešavanja neće biti“, kazao je Janković.

Turska je, ističe sagovornik Tanjuga, važan spoljnotrgovinski partner Srbije i veliko izvozno tržište, a Srbija trenutno još više uvozi iz Turske.

„Nadamo se da neće doći do prekida saradnje. Inače, robna razmena iz godine u godinu raste i bližimo se cifri od milijardu dolara godišnje“, naveo je Janković.

Prema njegovim rečima, Turska je prošle godine bila 17. izvozno tržište za Srbiju, a osmo kada je u pitanju uvoz.

Janković ističe da je turska privreda u prethodnom periodu bila u  ekspanziji, da su njihove kompanije dosta ojačale i izlaze na globalno tržište.

U Srbiji imamo uspešne primere turskih investicija, na primer, u tekstilnoj i automobilskoj industriji, zatim dolazak Halk banke koja u Srbiji podržava njihove privrednike, dodao je on.

„Nadamo se da će se situacija smiriti i da neće imati većeg uticaja na poslovne aktivnosti i planirane investicije u Srbiji“, naveo je Janković.

U prvih pet meseci 2016. robna razmena između Srbije i Turske je  iznosila 380,09 miliona dolara, čime je ostvaren blagi rast i to pre svega na strani turskog izvoza u Srbiju u odnosu na isti period 2015.

Tokom 2015. godine dominantni izvozni proizvodi na tursko tržište bili su: obojeni metali (19,39 odsto), duvan i proizvodi od duvana (14,62 odsto), gvožđe i čelik (13,55 odsto), uljano semenje i plodovi (6,14 odsto),  proizvodi od kaučuka (6,28 odsto), industrijske mašine za opštu upotrebu (5,21 odsto) i plastične materije u primarnim oblicima (4,16 odsto).

Dominantni uvozni prozvodi iz Turske bili su: predivo, tkanine i tekstilni proizvodi (20,18 odsto), drumska vozila (10,31 odsto), električne mašine, aparati i uređaji (8,49 odsto), odeća (7,37 odsto), povrće i voće (5,56 odsto), hartija, karton i proizvodi od celuloze (4,05 odsto).

Jedna od najznačajnijih turskih investicija u Srbiji je ulaganje  kompanije Džinsi iz Istanbula koja izrađuje odeću od džinsa za poznate svetske brendove (Kavali, Versace i druge).

Prema podacima PKS, perspektivni sektori za unapređenje privredne saradnje Srbije i Turske  su tekstilna industrija – uvoz prediva iz Turske i dorada-prerada u Srbiji i izvoz gotovih tekstilnih proizvoda na treća tržišta, prehrambena industrija – izvoz srpskog živog mesa i mesnih preradevina, poljoprivreda – zajednička proizvodnja žitarica i plasman na treća tržišta, izvoz srpskog jestivog voća i drugi.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je u subotu izjavio da je na sastanku sa ambasadorom Turske Mehmetom Kemalom Bozajem bilo reči i o turskim investicijama i da će već krajem meseca biti održan sastanak sa predstavnicima četiri turske kompanije koje planiraju da investiraju u Srbiju.

Turski vicepremijer Mehmet Šimšek je izjavio da neuspeli pokušaj puča neće imati trajnih posledica po tursku ekonomiju uprkos kratkoročnom negativnom uticaju na privredni rast.

Makroekonomski temelji Turske su, kako je naveo, solidni i vlada će se ponovo brzo preorjentisati na implementaciju strukturnih reformi, prenela je agencija Rojters.

Takođe, turska lira se danas oporavila, nakon jednog od najvećih gubitaka u svojoj istoriji i rekordno niske vrednosti na koju je „skliznula“ posle pokušaja vojnog puča u Turskoj, prenela je agencija Frans pres.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Pretežno oblačno

Petak
Moguća kiša

Max: 18°C
Min: 13°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana