Bez izmena Izbornog zakona, nema ni promena u BiH domaći mediji

Objavljeno: 06.04.2018. 11:12 Izmenjeno: 06.04.2018. 16:44

Izmena Izbornog zakona je u ovom trenutku ključno političko pitanje u BiH, a ukoliko taj posao ne bude obavljen do 6. maja, država bi, upozoravaju međunarodni predstavnici, mogla da zapadne u najveću krizu bez presedana od donošenja Dejtonskog sporazuma.

 

Na to je juče jasno upozorio šef Delegacije EU u BiH, Lars-Gunar Vigemark, poručivši da Evropska unija nema „rezervni plan“ za suočavanje s eventualnom krizom u BiH koja bi mogla uslediti ako do početka maja ne bude dogovora o izmenama Izbornog zakona.

Zato od političara očekuje, kazao je, da pokažu odgovornost prema biračima i učine sve da do takvog razvoja događaja ne dođe.

Vigemark je to rekao nakon sastanka sa čelnicima četiri najuticanije političke partije u BiH, odnosno Federaciji – Stranke demokratske akcije (SDA), Socijaldemokratske partije (SDP BiH), Demokratske fronte (DF) i Saveza za bolju budućnost (SBB).

Sastanku su prisustvovali američka ambasadorka u BiH Maruin Kormak i američki zvaničnik Metju Palmer.

Čović podseća da je HDZ BiH u poslednjih godinu dana iznela niz predloga izmena Izbornog zakona, da je spreman sutra da sedne za sto, ali da postoje, kako kaže, neke stranke koje žele krizu.

On kaže da je pre svega reč o sarajevskim strankama koje žele da zadrže status quo.

Hrvati u BiH, naime, insistiraju na promeni Izbornog zakona, između ostalog, i zbog toga da bi se onemogućilo da na narednim opštim izborima u oktobru ove godine, predstavnici jednog naroda utiču na izbor predstavnika u vlasti iz reda drugog naroda.

Za situaciju nakon izbora, u slučaju da ne bude izmena Izbornog zakona, Čović vidi nepromenjenu.

„Sve će ostati isto. To će nam biti jasna poruka iz Sarajeva. Kada treba slati poruku Briselu svima su puna usta toga da jedni drugima ne treba birati političke predstavnike, a kad dobijemo priliku da to promenimo u zakonu, onda niko ništa ne radi“, kazao je.

Izbori će se u svakom slučaju održati, smatra Čović, ali bez usvajanja izmena Izbornog zakona bitće teško implementirati rezultate izbora.

„Može uslediti užasna kriza, ali ja se nadam da to toga neće doći“, poručuje Čović u izjavi za sarajevski portal Klix.ba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana