Besplatni skrining za žene u Rakovici Studio B

Objavljeno: 25.01.2020. 12:52 Izmenjeno: 25.01.2020. 15:40

U okviru obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice, Dom zdravlja Rakovica organizovao je besplatno skrining za sve građanke te opštine. Besplatni ginekološki preventivni pregledi, ali i ultra zvuk dojke
organizovan je i za građanke Savskog venca u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika “Železnice Srbije“, a u saradnji sa tom Opštinom. Lekari podsećaju da takvi preventivni pregledi pomažu u ranom otkrivanju te opake bolosti.

Sve Rakovičanke mogle su i bez zdravstvenih knjižica i uputa, da urade osnovne ginekološke preglede. Lekari upozoravaju da su preventivni pregledi važni, jer je prevencija osnov očuvanja zdravlja.

Čekaonice svih ginekoloških ambulanti doma zdravlja Rakovica ispunio je veliki broj žena, koje su iskoristile priliku da besplatno i bez uputa urade  preventivne preglede: Papa Nikolau test i kolposkopiju.

Ovu akciju, dom zdravlja Rakovica organizovao je u cilju rane dijagnostike i prevencije bolesti. Direktorka Dobrila Vasić objašnjava da kroz preventivne preglede građani imaju priliku da na vreme otkriju i one bolesti koje su prikrivene i ne daju simptome.

Prema procenama Medjunarodne agencije za istraživanje raka za 2018. godinu, Srbija se po umiranju od raka grlića materice, nalazi na petom mestu u Evropi, posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije, a prethodno je bila na trećem mestu, što pokazuje odredjena pomeranja. Dobrila Vasić kaže da su preventivni pregledi važni i ističe da je kada se otkrije na vreme, rak grlića materice izlečiv u 99 odsto slučajeva.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 5°C

Sumaglica

Ponedeljak
Oblačno

Max: 7°C
Min: 2°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana