Besplatna tematska šetnja na Novom groblju Beoinfo

Objavljeno: 01.06.2018. 22:21 Izmenjeno: 02.06.2018. 09:22

Na inicijativu Asocijacije kulturno značajnih grobalja Evrope (ASCE – Association of Significant Cemeteries of Europe), u nedelju, 3. juna sa početkom u 11 sati organizuje se besplatna tematska šetnja kroz dragocenu kulturno-istorijsku i umetničku riznicu Novog groblja u Beogradu.

U saopštenju JKP „Pogrebne usluge” se ističe da se u poslednjoj sedmici u maju tradicionalno, širom Evrope obeležava Nedelja otkrivanja evropskih grobalja (WDEC – Week of Discovering European Cemeteries), s ciljem da građani spoznaju i razumeju vrednosti, umetničke domete i raznosvrsnot funerarnog nasleđa.

Novo groblje u Beogradu, koje je svojom rafiniranom estetizacijom i visokim umetničkim dometima uvršteno u redovne članice ASCE i program Evropske rute grobalja, aktivno učestvuje organizovanim tematskim šetnjama i interaktivnim prezentacijama, navodi se u saopštenju, uz podsećanje da je 2018. proglašena Evropskom godinom kulturnog nasleđa sa sloganom „Naše nasleđe: tamo gde se prošlost susreće sa budućnošću.“

Nedeljna tematska šetnja posvećena je ljubavnim pripovestima, pod nazivom Velike ljubavi srpskih velikana, koju će voditi istoričarka umetnosti Violeta Obrenović. Mesto okupljanja je na platou kod ulaza u Novo groblje, Ruzveltova 50, kaže se u saopštenju.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno vedro

Utorak
Mogući pljuskovi

Max: 18°C
Min: 10°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana