Berlin: Prijem povodom Dana državnosti Srbije Tanjug

Objavljeno: 12.02.2020. 15:45 Izmenjeno: 12.02.2020. 15:45

Čestitajući predstojeći praznik našim državljanima u Nemačkoj, Joksimović je istakla da joj je čast i privilegija da prisustvuje prijemu kojim se posle dugo vremena u Berlinu objedinjeno obeležava Dan državnosti i Dan vojske Srbije.

Povodom Dana državnosti i Dana Vojske Srbije, koji se obeležavaju 15. februara, ambasada Srbije u Berlinu organizovala je  svečani prijem kojem su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora i političkog, kulturnog i poslovnog života Berlina, a počasni gost bila je ministar za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović.

Više od 300 zvanica okupilo se na prijemu u hotelu Bristol, čiji je domaćin bila ambasadorka Srbije Snežana Janković, a svečanost je počela intoniranjem himni Srbije i Nemačke.

Ministar je kazala da se tokom radne posete Berlinu susrela sa kolegama iz nemačkog ministarstva spoljnih poslova i brojnim poslanicama Bundestaga na, kako je rekla, osnovama na kojima Srbija dugi niz godina gradi svoja partnerstva i svoju evropsku budućnost.

Prema njenim rečima, Srbija je u poslednjih nekoliko godina pokazala da je zemlja koja baštini najbolje evropske tekovine i najbolje evropske vrednosti i koja je za kratko vreme godina pokazala da ima kapacitet da se obnovi i napreduje onako kako, primetila je, nisu uspele mnoge države u Evropi.

„Mislim da je to vrednost koju sutra kao članica EU možemo da pružimo celoj Evropi i EU, ali pre svega našim građanima. Takođe, onima koji su otišli iz Srbije u potrazi za boljim životom možemo da damo nadu, uverenje i siguran okvir da možda razmisle o povratku, a novim generacijama da ostanu u Srbiji i daju puni doprinos razvoju svoje zemlje““, kazala je ministar.

Ocenila je da su Srbija i Nemačka posle godina turbulentnih i ne uvek do kraja dobrih političkih odnosa uspele da uspostave poverenje i zrelo partnerstvo i zajednički interes koji,smatra Joksimović, može da doprinese da Srbija ima svoju izvesniju budućnost.

Poručila je da je punopravno članstvo u EU spoljnopolitički i strateški interes Srbije i njene vlade i naglasila da Srbija nastavlja odgovornu politiku i sprovođenje ekonomskih reformi.

„To će doneti ono što već jeste rezultat u Srbiji – smanjenje javnog duga, veće prosečne plate, bolji invresticioni ambijent, manja stopa nezaposlenosti. Verujem da će to dati dodatni podstrek svim našim ljudima u svetu, ali i građanima Srbije da idemo u pravcu partnerstava, evropskog puta i bolje budućnosti“, poručila je Joksimović.

Ambasadorka Srbije u Berlinu Snežana Janković je zahvalila svima koji su , kako je navela, doprineli da se ojača saradnja Srbije i Nemačke i izrazila nadu da će dve zemlje dodatno obogatiti zrelo prijateljstvo i partnestvo između naših zemalja.

Janković je rekla da je srpska ambasada u Berlinu posle sedam godina svečanim prijemom obeležila dva značajna nacionalna praznika.

““Ovo je za nas veliki dan. Okupili smo veliki broj zvanica među kojima ima poslanika Bundestaga, predstavnika Ministarstva spoljnih poslova Nemačke i drugih nemačkih institucija, kao i veliki broj privrednika, kulturnih i akademskih poslenika, slavista…““, rekla je Janković.

Prijem je, dodala je, okupio i predstavnike naše dijaspore ne samo iz Berlina, već i iz Frankfurta, Hanovera, Hamburga i drugih gradova što, prema njenim rečima, govori koliko je našim ljudima drago što smo upriličili ovakav prijem.

Ambasadorka je zahvalila ministarki Joksimović na ukazanoj časti da prisustvuje prijemu na kraju dvodnevne radne posete Berlinu.

““To je bila prilika za naše državljane, ali i za strane zvanice, da čuju poruke sa njenih sastanaka i to kako Srbija doživljava ulogu dijaspore u razvoju srpsko-nemačkih odnosa““, navela je Janković.

Ambasadorka je kazala da, prema zvaničnim podacima, u Nemačkoj živi 230.000 Srba , ali se procenjuje da ih ima duplo više jer u statistiku ne ulaze građani sa dvojnim državljanstvom.

Dodala je da prema nezvaničnim podacima u Nemačkoj živi između 500 i 700 ljudi srpskog porekla.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 18°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Pretežno sunčano

Max: 21°C
Min: 9°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana