Berlin: Dodeljene Evropske filmske nagrade-EFA

Objavljeno: 08.12.2019. 10:42 Izmenjeno: 08.12.2019. 20:45

Britanski film „The Favourite“ („Miljenica“) na ovogodišnjoj 32. dodeli Evropskih filmskih nagrada (EFA) osvojio je osam nagrada, uključujući i onu za najbolji evropski film.

Film „The Favourite“ za nagrade EFA 2019 imao je i najviše nominacija, devet, a osim za najbolji film, nagrađen je i kao najbolja evropska komedija, dok je njegov reditelj, Grk Jorgos Lantimos, dobio nagradu kao najbolji evropski reditelj, dok je glumica Olivija Kolman osvojila nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu. Film je, između ostalog, nagrađen još i u kategorijama kostimografije, montaže, šminke.

Za najboljeg evropskog glumca proglašen je Antonio Banderas za ulogu u španskom filmu Pedra Almodovara „Pain and Glory/Dolor y Gloria“ („Bol i slava“), koji je osvojio i nagradu za najbolju scenografiju.

Među ostalim filmovima, francuski „Les Miserables“ („Ožalošćeni“) nagrađen je kao Evropsko otkriće godine. Britanski film „For Sama“ („Za Samu“) je proglašen za najbolji evropski dokumentarac, španski film „Bunuel in the labyrinth of the turtles“ za najbolji evropski animirani film, dok je rumunski „The Ćritsmas Gift/Cadoul de craciun“ evropski kratki film godine.

Poljski film „Cold War/Zimna wojna“ („Hladni rat“) dobio je većinu glasova publike i nagradu „People`s Ćoice Awards“, dok je nemački reditelj Verner Hercog dobio nagradu za životno delo.

Svečanost dodele nagrada EFA održana je u subotu uveče u poznatoj berlinskoj dvorani „Haus der Berliner Festspiele“, a u Berlinu, gde je i sedište Evropske filmske akademije, koja dodeljuje te nagrade, sama dodela se održava svake druge, neparne godine od 1997, dok se u parnim godinama te nagrade dodeljuju svaki put u nekom drugom evropskom gradu.

Važnu ulogu na ovogodišnjoj dodeli nagrada Evropske filmske akademije imao je i mladi srpski glumac Milan Marić, koji je ucestvovao kao prezenter prilikom najavljivanja i predstavljanja nagrada za kratkometražni film.

Nagrade EFA ukupno se dodeljuju u 24 kategorije, o čemu odlučuje 3.600 članova Evropske filmske akademije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Slab sneg

Trenutna temperatura 0°C

Slab sneg

Nedelja
Moguć sneg

Max: 2°C
Min: 0°C

Moguć sneg

Vremenska prognoza za 5 dana