Beogradsko dramsko pozorište proslavilo 74. rođendan Tanjug, Studio B

Objavljeno: 20.02.2021. 16:53 Izmenjeno: 21.02.2021. 20:38

Beogradsko dramsko pozorište (BDP) proslavilo je 74. rođendan na svečanosti na kojoj su dodeljen i nagrade umetničkim saradnicima – glumici Mirjani Karanović, reditelju Borisu Liješeviću i kompletnom ansamblu nove predstave “Ružni, prljavi, zli”, i najavljena premijera za večeras – komad “Kišne kapi na vrelom kamenju”.

foto Tanjug

Takođe je proslavljena glumica Branka Katić postala stalni član BDP-a i uskoro je očekuju novi projekti pod krovom ove kuće.

Voditelj ceremonije bila je glumica Milica Zarić, koja je podsetila na sam istorijat pozorišta koje je osnovano 12. avgusta 1947. godine prvo kao Gradsko pozorište, a kasnije će promeniti naziv u Beogradsko dramsko.

Upravnik BDP-a Jug Radivojević istakao je da su pre godinu dana ušli sa velikim optimiznom nakon 73. rođendana i na svom katalogu napisali godinu 2020, ni ne sanjajući šta će se sve dogoditi uskoro sa pojavom pandemije kovida 19.

“Imali smo jednu neverovatno tešku godinu i duboko verujem da je sve to negde iza nas, da se kraj bliži, i da smo na novom početku koji će nam doneti samo dobro”, izjavio je Radivojević.

Ipak, prvi čovek ove pozorišne kuće je naglasio da su i u tom vremenu nevremena pod epidemijom uspeli da izvedu četiri premijere – “Ružni, prljavi, zli”, “Čitač”, “Jugojugoslavija” i “Nije to to: Studije Fausta”, a za celu 2021. spremaju već najavljenih 10 novih naslova.

Izvedene predstave su već izazvale veliku pažnju kod publike i kritike, i uvrštene su među najbolje komade za 2020. godinu po oceni stručnih lica.

Upravnik je pohvalio glumce kako su uvek bili spremni da igraju predstave u doba korone, jer niko nije rekao da neće, ne može i ne želi da igra ili postavljao uslove da se glumi sa maskama.

Zato je apelovao da proces vakcinacije bude u što većem broju i zamolio narod da se odazove.

Mirjana Karanović je oduševila publiku i kritiku u novoj predstavi “Čitač” po romanu Bernarda Šlinka u režiji Borisa Liješevića, i za to dobila tradicionalnu nagradu “Tatjana Lukjanova”, prema čuvenoj glumici koja je svoj radni vek provela upravo u BDP-u.

“Dobijala sam mnoge nagrade koje nose imena glumica, kako ih ja zovem “ženske nagrade“, kao što je “Žanka Stokić“, mada istina, imala sam i “Dobričin prsten“”, podsetila je Karanovićeva, ali je istakla da je nagrada Tatjana Lukjanova nešto posebno i čemu se stvarno nije nadala.

„Činilo mi se da je jako je teško nama glumicama u poznijim godinama, jer dolaze toliko mlađih koje će možda da nas istisnu. Ipak, nije tako, jer srećom dobijam u poslednje vreme sve više dobrih ženskih uloga”, objasnila je nagrađena glumica.

Dodala je i to da je Lukjanova dobila ulogu koja ju je proslavila na sceni BDP “Harold i Mod”, i to u zrelim godinama, i ostavila je tom rolom dubokog traga na teatarskoj sceni.

Karanovićeva je bila je presrećna kada je dobila poziv od upravnika da igra u komadu “Čitač”, nije mogla da diše od uzbuđenja, ali se uplašila kako će ljudi da je prihvate tokom procesa rada.

“Mene se obično mnogi plaše, kažu da sam strašna, istina umem nekada da budem i takva, ali samo u situacijama kada osetim da sam ugrožena i vidim da drugi ne poštuju to što ja radim”, rekla je poznata glumica.

Za kraj je pohvalila koncept upravnika Radivojevića na izbor novih projekata u BDP-u, kao i saradnju sa rediteljem koji je bio po njenoj meri, jer je on tih i miran, a ona živahna i energična.

Branka Katić, glumica sa zapaženom karijerom i u Engleskoj i Americi, postala je od ove godine novi član ansambla, a publika je imala priliku da je gleda u septembru 2020. u delu “Sumrak bogova” prema filmu Lukina Viskontija, u režiji Jagoša Markovića.

“Ovo pozorište je bilo prvo u kome sam zaigrala pred beogradskom publikom davne 1991. godine, i evo isto se desilo da u BDP-u zaigram prošle godine na poziv reditelja Jagoša Markovića. Volim atmosferu ovog teatra, kao i energiju koju ovde osećam, i mislim da upravnik sa svojim timom ima fantastičnu viziju i velike planove koje očigledno uspeva da ostvari”, emotivno je ispričala nova članica BDP-a.

“Radosna sam što postajem deo jednog veoma talentovanog, raskošnog ansambla, i osećam se kao da sam član jedne srećne porodice. Na tome sam vam beskrajno zahvalna”, zaključila je Katićeva.

Godišnja nagrada za umetnički doprinos je pripala reditelju Borisu Liješeviću za spomenuti komad “Čitač” u kome igraju, osim Mirjane Karanović – Marko Grabež, Milica Zarić, Ivan Tomić, Slobodan Boda Ninković.

Reditelj je ispričao anegdotu kada je pre šest godina na velikoj sceni BDP-a dobio nagradu “Bojan Stupica”, za predstavu “Čarobnjak” (Narodno pozorište Sombor), leptir mašnu je držao u ruci jer nije umeo da je namesti.

Sada je bio zadovoljan što ima na sebi mašnu jer je naučio u međuvremenu kako da je stavi.

“Hvala BDP-u na ovoj svečanosti i što dokazujete da je pozorište živo, da je potrebno, i posebno hvala Mirjani Karanović koja se na najbolji mogući način uselila u moj profesionalni život”, istakao je Liješević.

Takođe se zahvalio i kolegi reditelju Jagošu Markoviću koji je sedeo pored njega, koji mu je u karijeri bio i prijatelj, učitelj, čovek koji je zaslužan što je izabrao režiju za svoj životni poziv.

Specijalnu nagradu je dobila predstava “Ružni, prljavi, zli” za najbolji glumački ansambl koji čine: gost iz Hrvatske Ozren Grabarić u glavnoj ulozi, Aleksandar Vučković, Aleksandar Jovanović, Vanja Nenadić, Iva Ilinčić, Ivana Nikolić, Ivan Zablaćanski, Jana Milosavljević, Jovo Maksić, Marko Gvero, Milan Zarić, Milena Jančurić, Nađa Sekulić, Nataša Marković, Dunja Stojanović i Slađana Vlajović.

“Želeo bih se zahvaliti BDP-u na prilici da igram u ovako sjajnom ansamblu sa toliko darovitih mladih glumaca, jer zaista retko kada se desi ovako divna pozorišna porodica i kolektiv kakav sam doživeo ovde”, pun nadahnuća je bio Grabarić ispred cele glumačke ekipe.

Nagrađena predstava je rađena u režiji Lenke Udovički, po motivima čuvenog istoimenog italijanskog filma Etorea Skole.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 2°C

Vedro

Ponedeljak
Sunčano

Max: 11°C
Min: 0°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana