Beogradski maraton biće posvećen osobama sa invaliditetom Tanjug

Objavljeno: 26.01.2020. 18:08 Izmenjeno: 26.01.2020. 18:08

Beogradski maraton, 33. po redu, koji će se održati 26. aprila, biće posvećen temi solidarnosti sa osobama sa invaliditetom i borbi za potpunu pristupačnost za kretanje, a procenjuje se da u Srbiji ima oko 700.000 građana sa nekom vrstom invaliditeta.

Akcije će biti posvećene uklanjanju prepreka i izgradnji infrastrukture koja bi omogućila kretanje svima, kako osobama sa invaliditetom, tako i starim osobama, majkama sa decom.

Kako se navodi u saopštenju Fonda B92, Srpski filantropski forum organizuje Nacionalni dan davanja, uz podršku Koalicije za dobročinstvo i Saveta za filantropiju Vlade Srbije, dok su premijerka Ana Brnabić i Beogradski maraton pokrovitelji te akcije.

Nacionalni dan davanja je za svoju društveno odgovornu angažovanost prošle godine dobio najveće priznanje od Svetske asocijacije maratona.

U saopštenju se navodi da je Savet za filantropiju zbog važnosti, kompleksnosti i obima teme, preporučio da cela ova godina bude posvećena temi pristupačnosti osobama koje imaju neku vrstu invaliditeta, bilo da se radi o kretanju, sluhu ili vidu.

Iz Saveta očekuju da će na maratonu u svim trkama u velikom broju pridružiti i sugrađani sa invaliditetom, koji će u skladu sa mogućnostima, učestvovali samostalno ili uz asistenciju.

Predsednik Fonda B92 i član Upravnog odbora Srpskog filantropskog foruma Veran Matić je pozvao Udruženja osoba sa invaliditetom da se uključe u pripreme za maraton, kako bi učestvovao što veći broj zainteresovanih.

Takođe, ohrabrio je i lokalne samouprave, kompanije i pojedince da se aktivno uključe u sve aktivnosti uklanjanja barijera koje danas postoje, od državnih institucija, preduzeća, škola, fakulteta, kao i da se omogući nesmetani pristup svim zdravstvenim i terapeutskom objektima, sportskim centrima, posebno bazenima…

Nacionalni dan davanja realizuje se u okviru Projekata za unapređenje okvira davanja koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, a realizuje Koalicija za dobročinstvo, koju predvodi Fondacija Ana i Vlade Divac, a čine je Trag fondacija, Katalist Balkans, SMART kolektiv, Srpski filantropski forum, Privedna komora Srbije i Forum za odgovorno poslovanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Sumaglica

Trenutna temperatura 5°C

Sumaglica

Nedelja
Moguća kiša

Max: 6°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana