Beogradski kontrapunkt 4. i 5. juna u Kinoteci Tanjug

Objavljeno: 30.05.2018. 13:17 Izmenjeno: 30.05.2018. 13:17

Međunarodni skup „Beogradski kontrapunkt 2018. – Lične slike sveta u pokretu“, susret značajnih književnika i uticajnih umetnika današnjice, sa raznih strana sveta, ali i istaknutih domaćih autora, biće održan 4. i 5. juna u Jugoslovenskoj kinoteci.

Džang Kangkang (NR Kina), Gunar Kvaran (Kraljevina Norveška), Vladimir Pištalo (Republika Srbija), Jurij Poljakov (Ruska Federacija), Fransisko Lopez Sača (Republika Kuba) i Dejvid Homel (Kanada) učestvovaće na ovogodišnjem „Beogradskom kontrapunktu“, najavio je Zavod za proučavanje kulturnog razvitka.

Aktivni učesnici ovog značajnog skupa biće i ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević i reditelj Emir Kusturica.

Na okruglom stolu posvećenom temi „Šta sa globalizacijom u kulturi?“, ramatraće se šta je danas globalizacija, da li može da „preživi“ aktuelni trend obnove nacionalnih identiteta i multipolarnosti i kakva je uloga umetnosti i kulture u globalnim procesima koji su pred nama.

U pratećem programu biće održana tribina „Kulture na putu svile“, posvećena kulturnim vezama Srbije i Kine i značaju Kine za svetsku kulturnu baštinu.

Za drugi dan skupa predviđena je zaključna diskusija, sa potpisivanjem zajedničke izjave i predstavljanjem zaključaka konferencije.

Prvi „Beogradski kontrapunkt“ održan je prošle godine, uz učešće pisaca Petera Handkea, Milovana Danojlića, Jua Hua, Frederika Begbedea, Zahara Prilepina i njihovih domaćina Kusturice i Vukosavljevića.

„Beogradski kontrapunkt“ organizuje Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, kao pokretač, i Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, kao izvršni realizator.

I ove godine planirano je izdavanje višejezične publikacije, ali i izrada filma posvećenog skupu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 15°C

Delimično oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana