Beogradski irski festival posvećen Semjuelu Beketu Tanjug

Objavljeno: 06.03.2020. 11:42 Izmenjeno: 06.03.2020. 11:42

Čitav segment predstojećeg osmog Beogradskog irskog festivala, koji će na više lokacija od 13. do 22. marta predstaviti deo autentične kulture te zemlje, biće posvećen irskom piscu Semjuelu Beketu.

U okviru Irske filmske nedelje publika će imati priliku da vidi dokumentarni film „The man who shot beckett“, koji prati Džona Minihana, jednog od najznačajnih živih irskih fotografa, poznatog po čuvenoj seriji fotografija Semjuela Beketa.

Minihan, inače gost Festivala, fotografisao je Frensisa Bejkona, Džona Harta, princezu Dajanu, Vilijema Barouza i mnoge druge.

On će odgovarati na pitanja posle filma, a takođe će održati predavanje „Beket i bdenje“ 20. marta (15h) u UK Stari Grad.

„Upoznajte čoveka čije fotografije Beketa određuju naš utisak o velikom piscu. Moje fotografije Beketa nalaze se u podsvesti svih njegovih čitalaca“, kaže Minihan.

Pravu poslasticu predstavlja filmski maraton „Beket na filmu“, celodnevne projekcije svih filmova snimljenih po motivima svih devetnaest njegovih scenskih komada sa izuzetkom ranog i neizvođenog rada „Eluterije“.

Projekcije će se održavati svakodnevno od 16. do 21. marta u terminima od 15 do 21h (neprekidno prikazivanje) u UK Stari Grad (bioskop).

Publiku takođe očekuje verovatno najpoznatiji Beketov komad „Čekajući Godoa“ koji će odigrati 17. marta (20h) u Ateljeu 212 pozorišna trupa „Tri groša“.

Ista trupa izvešće i dva kratka Beketova komada (UK Stari Grad, 20. i 21. marta) „Cascando“ i „Čin bez reči II“.

Biće održana i dvadesetominutna vizuelna prezentacija i predavanje poznatog irskog fotografa Najdžela Svona pod nazivom „Beket u Francuskoj“ (UK Stari Grad, 17. mart, 15.30), koja detaljno otkriva njegovu metodologiju upotrebljenu tokom istraživanja o vremenu koje je proveo u Vaucluz predelima, mestu na kome se Beket krio između avgusta 1942 i januara 1945.

Malo je poznato da je Samjuel Beket posetio Beograd 7. jula 1958. godine zadržavši se najmanje 6 dana.

Publika će tokom predavanja Ane Popović „Beket u Beogradu“ pored ove, biti u prilici da čuje i druge zanimljive priče o povezanosti čuvenog irskog pisca i Beograda.

Bogat program predstojećeg 8. Beogradskog Irskog Festivala, osim atraktivnog segmenta posvećenog Semjuelu Beketu, činiće i koncert poznatog irskog benda Hothouse Flowers, zatim filmski program koji će predstaviti neke od najrelevantnijih filmskih ostvarenja iz Irske, uz gostovanje čuvenog reditelja Jima Sheridana.

U okviru programa Vizuelne umetnosti, čuveni strit-art umetnik James Early oslikaće mural u centru Beograda.

Glavni grad će se i ove godine pridružiti svetskim metropolama koje obeležavaju 17. marta irski nacionalni praznik Dan Svetog Patrika, pa će nekoliko gradskih lokacija, uključujući Most na Adi, biti osvetljeno irsko-zelenim svetlom.

Beogradski Irski Festival organizuje irski novinar sa srpskom adresom Jas Kaminski u saradnji i uz podršku institucija i partnera.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 19°C

Sumaglica

Ponedeljak
Mogući pljuskovi

Max: 25°C
Min: 17°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana