Beogradski festival savremene ruske drame u „Vuku“ Tanjug

Objavljeno: 09.05.2017. 15:02 Izmenjeno: 09.05.2017. 21:46

Beogradski festival ruske drame po drugi put se održava u Beogradu u čast jednog od najboljih savremenih ruskih pisaca Nikolaja Koljade, kao druženje teatara i umetnika iz Srbije i Rusije, a u organizaciji Ustanove kulture „Vuk Stefanović Karadžić“.

Do 11. maja publika će imati priliku da pogleda dve predstave Koljada Teatra iz Jekaterinburga – Šekspirovog „Ričarda Trećeg“ u Koljadinoj režiji, sa kojom su prethodnih dana gostovali u Francuskoj, i „Violina, daire i pegla“ po tekstu i u režiji Koljade.

U okviru zvaničnog programa festivala, na sceni Beogradskog dramskog pozorišta biće izveden Koljadin komad „Ključevi od Leraha“ u režiji Nataše Radulović, dok će u „Vuku“ biti organizovana javna čitanja novih ruskih drama u prevodu Novice Antića: „Jezero“ Mihaila Durnjekova, „Ptica u džepu“ Žanar Kusainove, „Ruska smrt“ Irine Vaskovske i „Spojleri“ Marije Ognjeve.

Pored Koljade, specijalni gosti festivala biće ruski pisci Ksenija Dragunska i Marija Ognjeva.

Oni će prisustvovati na sceni „Kult“ probi nove predstave „Treznilište“, po Koljadinim tekstovima, u adaptaciji mladih dramaturga Mine Chirić, Galine Maksimović, Nede Gojković i Maše Radić, u režiji Stevana Bodrože, koja se radi u koprodukciji UK „Vuk“, pozorišta iz Kikinde i Užica, Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca, Puls teatra iz Lazarevca i Centra za kulturu Obrenovac.

Direktor UK „Vuk“ Svetislav Bule Goncić je na današnjoj konferenciji za novinare ukazao na značaj ovog festivala za razmenu iskustava, upoznavanje srpske publike sa najnovijim delima savremenih ruskih pisaca i sticanje uvida u rad pozorišta u Rusiji.

Koljada je izrazio zadovoljstvo što je ove godine festival veći i nadu da će naredne biti još veći i da će u jednom ternutku postati najbitniji festival.

On je rekao da je ovoga puta došao sa 30 ljudi i zahvalio Novici Antiću, koga poznaje 20 godina i koji ga svojim prevodima „povezuje sa srpskom publikom“.

„Pokazaćemo kako u našem pozorištu predstavljamo klasične drame, ali i savremene“, najavio je Koljada, osvrnuvši se i na drame mladih autora koji su bave onim što im najviše nedostaje, a to je ljubav.

Antić je naglasio da se savremene ruske drame danas dosta prevode, čitaju i igraju širom Evrope i dodao da baš narednih dana u Ateljeu 212 počinju probe komada „Osećaj brade“ Ksenije Dragunske.

Ideja za nastanak Beogradskog festivala ruske drame potiče od Internacionalnog festivala savremene ruske dramaturgije „Koljada-Plays“, koji već deset godina u Jekaterinburgu okuplja na desetine najboljih predstava rađenih po tekstovima savremenih ruskih dramskih pisaca.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana