Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma

Objavljeno: 15.03.2016. 16:49 Izmenjeno: 15.03.2016. 16:49

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma održaće se 63. put, od 20. do 26. marta, u Domu omladine Beograda, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Predsednik Odbora festivala i zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović rekao je da je ovo festival sa možda najdužom tradicijom u regionu i u Evropi i ocenio da festival opstaje zahvaljujući autorima koji nastavlju tradiciju.

– Izuzetno smo ponosni što nastavljamo tu tradiciju i iz godine u godinu povećavamo broj filmova i nagrada. Ovaj festival opstaje i postoji ovoliko dugo zahvaljujući sjajnim autorima, kao i timu koji radi na organizaciji, a koji proširujemo svake godine. Festival počinje u nedelju, 20. marta, kada će biti dodela nagrade za životno delo i prikazana dva filma, a potom svakodnevno sledi dobar program – istakao je Mladenović i zahvalio članovima Odbora festivala, kao i CEBEF-u, Sekretarijatu za kulturu i Ministarstvu za kulturu, Filmskom centru Srbije na organizaciji.

U finansiranju festivala, naveo je Mladenović, učestvuju Ministarstvo kulture, Grad Beograd, Filmski centar Srbije i kompanija „Lukoil“.

Gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević izjavio je da su gradske vlasti ove godine obezbedile sedam miliona dinara za organizaciju festivala što je, prema njegovim rečima, 15 odsto više nego prethodne godine.

– Duga i bogata tradicija festivala predstavlja zlatni presek svega onoga važnog što je u filmskoj oblasti urađeno poslednjih šezdesetak godina. Opredelili smo se da svake godine naše kulturne događaje unapređujemo korak po korak, kako bi u odnosu na prethodne godine bili bolji, a ta koncepcija očigledno i daje rezultate – naglasio je Vukosavljević i pozvao Beograđane i goste Beograda da posete festival.

Prema rečima umetničkog direktora festivala Nenada Popovića, broj filmova na ovogodišnjem festivalu smanjen je u odnosu na prošlu godinu, a takmičiće se i filmovi iz Jugoistočne Evrope.

– Smatrali smo da postoji bliskost kultura zemalja regiona koje ovo takmičenje čini dobrim. Biće dodeljeno 15 nagrada, od kojih je jedna za životno delo i dva gran prija festivala, koji dobitnicima donose iznos od po 1.000 evra, dok je za ostale nagrade za najbolja ostvarenja predviđeno po 500 evra – rekao je Popović i dodao da će odluka o sastavu dva žirija za kratke i dugometražne filmove biti doneta sutra na sastanku Odbora festivala.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 8°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Promenljivo oblačno

Max: 19°C
Min: 6°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana