Beogradski čitač: 24 sata poezije i proze Tanjug

Objavljeno: 22.04.2017. 09:44 Izmenjeno: 23.04.2017. 08:20

Povodom Svetskog dana knjige, tim kulturološkog projekta „Beogradski čitač“ i ove godine organizuje nesvakidašnju manifestaciju – književni maraton, u neprekidnom trajanju od 24 sata.

Drugi književni maraton će svečano večeras u 18 časova otvoriti pisac Ljubivoje Ršumović, a nakon toga će tokom 24 sata nastupiti stotinu učesnika.

Sve do nedelje 23. aprila u 18 časova u Čuburskom parku, kod skulpture „Beogradski čitač“, neprekidno će se smenjivati afirmisani pisci i poete – članovi brojnih udruženja i društava književnika, naši renomirani dramski umetnici svih generacija, mladi budući pisci, stranci koji žive u Beogradu, recitatori i članovi literarnih sekcija beogradskih osnovnih škola i gimnazija, stend ap komičari, aforističari i debitanti…

Svi oni će čitati ili govoriti svoju poeziju ili prozu, citirati omiljene pesme ili delove proznih tekstova.

Osim autora i poklonika pisane reči, koji će u ovom programu učestvovati lično, publika drugog književnog maratona „Beogradski čitač“ moći će da čuje poeziju i prozu Miloša Crnjanskog, Danila Kiša, Isidore Sekulić i drugih čuvenih domaćih pisaca, ovekovečenih i u audio formatu, kao deo bogate riznice Zvučnog arhiva Radio Beograda.

Biće emitovane i radio drame Dramskog programa Radio Beograda, predstaviće se i studenti FDU/Dramaturgija.

Premijerno će biti predstavljeno i audio izdanje knjige poezije „Amarant“ – nagrađene pesnikinje Ivanke Radmanović, čije pesme čitaju glumci Žarko Laušević i Lora Orlović.

Glasom dramskog umetnika Lazara Ristovskog publika će se podsetiti najlepših ljubavnih pesama, po njegovom izboru („Antologija srpske ljubavne poezije“, audio knjiga Zillion film).

Biće predstavljene i audio knjige za decu „Blic bibioteke“ – od bajki Andersena i braće Grim, preko priča Vuka Stefanovića Karadžića, do ruskih bajki, a naratori su glumci Tamara Dragičević, Ivan Bosiljčić, Miloš Biković i Nina Janković.

Najupečatljivije teme iz srpske istorije, koje je u formi bajki napisala Gordana Vlajić u knjizi „Zaistinska srpska bajka“, predstaviće glumci amaterskog pozorišta „Dadov“ koji tokom ove godine, širom Srbije igraju istoimenu predstavu za školarce.

U knjizi, koju je posvetio filozofiji trčanja („O čemu govorim kada govorim o trčanju“), pisac Haruki Murakami, koji je i maratonac, poručuje da to nije tek neka fizička aktivnost već mnogo više- inspiracija i mogućnost za spoznaju samog sebe.

Kao potvrda ove teze, ali i zbog toga što su zakazani istog dana, prvi put ove godine, srešće se i sarađivati dva maratona – Beogradski maraton i Književni maraton- atletika i kultura.

Desetoro pisaca, autora-učesnika maratona „Beogradski čitač“ pridružiće se učesnicima „Trke zadovoljstva“, jubilarnog 30. Beogradskog maratona, a svi učesnici ove trke, čiji je deo trase i ulica Cara Nikolaja Drugog, pozvani su da, na stotinak metara skrenu sa trase i prođu/protrče kroz Čuburski park, pored skulpture „Beogradski čitač“,

Tom prilikom će dobiti na poklon bedž „Beogradski čitač“ ili knjigu – povodom Svetskog dana knjige.

Program književnog maratona realizuju inicijatorke projekta „Beogradski čitač“ – Gordana Pešaković, Tanja Šikić i Gordana Vlajić, u saradnji sa brojnim prijateljima projekta ove kulturološke inicijative, koja istrajava u afirmaciji čitanja knjiga, ukazivanju na značaj i dobrobiti književnosti i komunikacije kroz kulturnu razmenu, uz konkretnu podršku stvaralaštvu mladih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana