Beogradski advokati obustavili rad Tanjug

Objavljeno: 24.12.2021. 10:46 Izmenjeno: 24.12.2021. 10:46

Beogradski advokati počeli obustavu rada, koja će trajati, kako navode,  do ispunjenja zahteva.

U beogradskim sudovima suđenja se odlažu, a isti je slučaj i u postupcima pred drugim organima u kojima postupaju beogradski advokati.

Svi članovi AKB dužni su da poštuju obustavu rada, pod pretnjom disciplinskog prekršaja, propisanih Statutom AKB.

Zahtevi beogradskih advokata se tiču izmena Zakona o parničnom postupku i dopune stava Vrhovnog kasacionog suda u vezi sa bankarskim sporovima.

Prema odluci Advokatske komore Beograd (AKB), koja je usvojena na vanrednoj skuštini u utorak 21. decembra, beogradski advokati u danima obustave rada neće učestvovati u postupcima pred sudovima i drugim organima na teritoriji cele Srbije.

To će i u narednim danima dovesti do masovnih odlaganja suđenja u svim beogradskim sudovima i pred drugim organima, ali i u drugim gradovima u postupcima u kojima su angažovani advokati iz Beograda.

Građani će, međutim, moći da angažuju advokate koji su iz drugih komora, a isto će biti na raspolaganju i sudovima, tužilaštvu i policiji kada je u pitanju postavljanje advokata po službenoj dužnosti.

Obustava se odnosi na sve postupke uključujući i tzv. pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i postupke po privremenim merama.

U toku obustave rada advokati mogu da sačinjavaju pismene podneske koji su vezani za rok i u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta.

Adovkati traže povlačenje iz javne rasprave Nacrta zakona i izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku u celosti, kao i preispitivanje opravdanosti donošenja izmena tog zakona.

Advokati smatraju da ukoliko su izmene potrebne, trebalo bi navesti razloge, a neophodno je formirati i novu radnu grupu Ministarstva pravde u kojoj će advokatura biti adekvatno predstavljena uz učešće legalno izbanih predstavnika AKB, srazmerno broju upisanih u imenik AKB.

Pored toga, traže, kako se navodi u odluci, otklanjanje pravne nesigurnosti izazvane donošenjem dopunjenog stava Vrhovnog kasacionog suda od 16. septembra 2021. godine na način koji bi bio prihvatljiv za građane i advokaturu.

Odluka o obustavi rada izglasana je na vanrednoj skupštini AKB 21. decembra.

Prethodno je skupština Advokatske komore Srbije pre mesec i po dana izglasala da advokati iz cele Srbije ne stupe u obustavu rada.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 13°C

Delimično oblačno

Nedelja
Mogući pljuskovi

Max: 17°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana