„Beogradske elektrane” u borbi za čistiji vazduh i smanjenje zagađenja Studio B

Objavljeno: 20.10.2021. 10:33 Izmenjeno: 25.10.2021. 11:31

Poslednjih godina svedoci smo sve većeg zagađenja vazduha u Beogradu, a veliki broj vozila u saobraćaju, kao i kućna ložišta, negativno utiču na kvalitet vazduha, pogotovo u zimskim mesecima, saopštavaju iz „Beogradskih elektrana”

Međutim, borba za poboljšanje životne sredine u glavnom gradu kada su u pitanju „Beogradske elektrane” traje već decenijama. Zajedno sa osnivačem, Skupštinom grada, pokrenut je Program gašenja kotlarnica i do sada je ugašeno više od 1.300 kotlarnica koje su kao pogonsko gorivo koristile ugalj ili mazut koji sagorevanjem emituju značajne količine štetnih materija. Takođe, ti toplotni izvori su i energetski neefikasni. Prema procenama, efekat gašenja kotlarnica rezultirao je smanjenjem emisije CO2 za čak oko 500.000 tona godišnje.

Ovaj ogroman uspeh ne bi mogao da bude postignut da uporedo sa gašenjem kotlarnica preduzeće nije gradilo toplotne izvore (toplane) koje u proizvodnji koriste prirodni gas – ekološki prihvatljiv energent. Zahvaljujući velikim ulaganjima u sistem daljinskog grejanja, udeo potrošnje prirodnog gasa je u proteklih desetak godina povećan sa 81 odsto na čak 96 odsto, čime je dat veliki doprinos u smanjenju zagađenja vazduha u Beogradu.

U borbi za zaštitu životne sredine „Beogradske elektrane” ulažu i u ostale projekte zahvaljujući kojima će zagađenje u glavnom gradu biti smanjeno. U toplanama „Dunav”, „Konjarnik” i „Voždovac” ugrađen je sistem za recirkulaciju dimnih gasova kojim je omogućeno da nivo emisije azotnih oksida (NOx) bude ispod graničnih vrednosti. Naime, prilikom rada, produkti sagorevanja energenata ne ispuštaju se u atmosferu nego se vraćaju u kotlove. U narednom periodu i toplana „Cerak” će imati ovaj sistem, a isti princip će biti primenjen u svim ostalim toplanama čiji toplotni izvori imaju snagu veću od 50 megavata.

U toku ove grejne sezone biće ugašene i kotlarnice u Bulevaru vojvode Mišića od 37 do 39 i Bulevaru vojvode Mišića 39a. Korisnici iz ovog dela grada će se ubuduće grejati preko toplovodne mreže sistema „Beogradskih elektrana”.

Kada je u pitanju kotlarnica u Ljutice Bogdana 2, izgrađen je toplovod do ulaska u postrojenje i u planu je da ovaj toplotni izvor bude ugašen u toku sledeće godine.

U narednoj grejnoj sezoni biće urađena rekonstrukcija kotlarnice u Vrtlarskoj ulici, koja će ubuduće kao energent koristiti lako lož-ulje. Izgrađena je nova toplovodna mreža, tako da će se deo potrošača snabdevati toplotnom energijom iz toplane „Novi Beograd”, a deo iz ove kotlarnice. Potpuno gašenje tog toplotnog izvora nije moguće jer je potrebno da u toku noći, kada ne radi toplana „Novi Beograd”, snabdeva toplotnom energijom Zemunsku bolnicu.

Takođe, nije moguće ni gašenje kotlarnica u Preševskoj 34 (porodilište) i Dimitrija Tucovića 161 (Gradska bolnica) jer nijedna toplana u blizini ne proizvodi toplotnu energiju za pripremu potrošne tople vode koja je neophodna za rad ove dve zdravstvene ustanove. U planu je da u naredne dve do tri godine budu ugašene i kotlarnice „Šeher” i Dom zdravlja „Braće Jerković”.

Jedan od najvećih prioriteta „Beogradskih elektrana” trenutno je delimično gašenje najveće kotlarnice u naselju Sava Kovačević u Zemunu. Već godinama unazad „Beogradske elektrane” grade infrastrukturu, odnosno nove trase toplovoda, dve prepumpne stanice, modernizuju toplotne predajne stanice kako bi bilo omogućeno snabdevanje potrošača sa grejnog područja Zemun toplotnom energijom (za grejanje) iz toplane „Novi Beograd”. Takođe, ugradnjom novih i efikasnijih kotlova od devet megavata koji će kao pogonsko gorivo koristiti ekološki prihvatljiv energent, biće rekonstruisano i proizvodno postrojenje u kotlarnici „Sava Kovačević”. To proizvodno postrojenje će u letnjem periodu snabdevati potrošače toplotnom energijom za pripremu potrošne tople vode, što će značajno smanjiti zagađenje životne sredine.

Ističemo, tokom prethodne grejne sezone u rad je puštena jedna od prepumpnih stanica (u Bloku 38) na grejnom području toplane Novi Beograd. Radom ove stanice obezbeđen je deo potrebne toplotne energije za potrošače toplane u naselju Sava Kovačević. To je doprinelo značajnom smanjenju rada toplane u ovom zemunskom naselju.

Trenutno su u toku pripreme za puštanje u rad i druge prepumpne stanice u Bloku 28 (EDB završava elektroradove), čime će se steći uslovi za obezbeđivanje potpunog snabdevanja toplotnom energijom iz toplane „Novi Beograd” svih potrošača koji se sada snabdevaju iz toplane u naselju Sava Kovačević. Preostala je rekonstrukcija i zamena dotrajalog toplotnog izvora kotlovima ukupne instalisane snage od šest megavata, čija realizacija je planirana za početak grejne sezone 2022/2023.

Polovinom novembra prošle godine „Beogradske elektrane” su ugasile i kotlarnicu kapaciteta 1,2 megavata i na sistem daljinskog grejanja priključile Specijalnu bolnicu „Sveti Sava”. Kotlarnica te zdravstvene ustanove bila je veliki zagađivač životne sredine u centru grada i veliki je uspeh što je za kratki vremenski period izgrađen toplovodni priključak.

Pored toga, u cilju gašenja kotlarnica KBC „Zemun” i povezivanja četiri objekta bolničkog kompleksa na sistem daljinskog grejanja, u toku prošle godine izgrađena je deonica toplovoda od Poljoprivrednog fakulteta do Kliničko-bolničkog centra. Krajem prošle godine završena je izgradnja priključka i objekat je povezan na distributivnu mrežu toplane „Novi Beograd”. Ugašene kotlarnice kapaciteta četiri megavata za proizvodnju toplotne energije koristile su mazut i ugalj. U toku grejne sezone ovi objekti se toplotnom energijom snabdevaju iz toplane „Novi Beograd”, dok će se u letnjem periodu snabdevati iz kotlarnice u Vrtlarskoj ulici. U narednih godinu dana i kolarnica u Vrtlarskoj će biti rekonstruisana u cilju sprovođenja mera zaštite životne sredine i povećanja energetske efikasnosti.

Plan je da za oko tri godine u sistemu daljinskog grejanja ostane 14 toplana i 15 kotlarnica. Preostale kotlarnice moraju da ostanu u sistemu daljinskog grejanja zbog određenih specifičnosti poput snabdevanja toplotnom energijom prioritetnih potrošača (bolnice, škole i slično). S obzirom na to da su te kotlarnice, poput onih u Sremčici i Barajevu veoma udaljene od toplovodne infrastrukture, one će i dalje biti u funkciji, ali će biti rekonstruisane i modernizovane tako da koriste ekološki prihvatljivije energente, čime će značajno biti smanjeni štetni produkti sagorevanja.

Kao društveno odgovorno preduzeće, „Beogradske elektrane” će i ubuduće ulagati u projekte koji za cilj imaju očuvanje životne sredine, navodi se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana