Beogradska filharmonija se muzikom oprašta od Ivana Tasovca Tanjug

Objavljeno: 30.09.2021. 13:47 Izmenjeno: 01.10.2021. 09:58

 Beogradska filharmonija, pogođena iznenadnim gubitkom Ivana Tasovca, posvetiće svom voljenom direktoru koncert u petak 1. oktobra u 20 časova pod upravom šefa dirigenta Gabrijela Felca.

Umesto komemoracije, Beogradska filharmonija se od „velikog protivnika forme i ordinarnih protokola oprašta muzikom za koju je on i živeo“.

„Legendarnom vizionaru, prijatelju svih muzičara i filharmonijske publike, orkestar ne posvećuje samo koncert u petak već i svaki naredni koji bude odsvirao kako na Kolarcu tako i u budućoj dvorani Beogradske filharmonija za koju je Tasovac živeo“, poručuju iz BF.

Na koncertu u petak orkestar će svirati muziku Šostakoviča, a na početku nastupa „Tasi se posebno posvećuje Valcer istog kompozitora“.

Ivan Tasovac je bio direktor Beogradske filharmonije od marta 2001. do septembra 2013. godine.

Za to vreme Filharmonija je postala „jedan od vodećih evropskih orkestara“ (Independent), „kultni srpski orkestar“ (Financial Times), „najuspešnija kulturna institucija u Srbiji“ (Jutarnji list, Zagreb) i „najjače PR oružje Srbije“ (Kvllsposten, Malme).

U tom periodu rekonstruisana je zgrada Beogradske filharmonije, obnovljeni su instrumenti u velikom delu orkestra, orkestar je podmlađen, angažovani su najkvalitetniji muzičari koji su se vratili sa školovanja u inostranstvu. Tokom njegovog mandata, znatno je unapređena institucionalna i regionalna saradnja.

Pored zapaženih međunarodnih gostovanja orkestra širom Evrope, na njegovu inicijativu u jesen 2014. godine realizovana je prva turneja u istoriji Beogradske filharmonije u SAD.

Pokrenuo je Fondaciju Beogradske filharmonije „Zubin Mehta“ 2004. godine, koja se smatra začetnikom i glavnim promoterom modela finansiranja kulture kroz saradnju privatnog i državnog sektora u Srbiji.

Na poziciji ministra kulture i informisanja nalazio se od septembra 2013. do avgusta 2016. godine.

Vlada Srbije ponovo ga je imenovala za direktora Beogradske filharmonije, 24. januara 2017. godine.

U poslednjem periodu započeta je tradicija koncerata orkestra na otvorenom koji su postali najveći događaji u istoriji klasične muzike u Srbiji.

Ostvaren je značajan napredak na realizaciji projekta nove Koncertne dvorane Beogradske filharmonije koja će biti međunarodno priznati centar za umetnost najvišeg kvaliteta, regionalni čvor za kulturni dijalog i novi simbol Beograda i Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 27°C

Vedro

Utorak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 36°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana