Beogradska deklaracija Studio B

Objavljeno: 17.10.2019. 17:33 Izmenjeno: 17.10.2019. 17:39

Srbija je pokazala da je otvorena za sve, što potvrđuje impozantan broj delegacija koje su učestvovale na 141. zasedanju Interparlamentarne unije, kaže predsednica Skupštine Maja Gojković.

Srbija je pokazala da je otvorena za sve, što potvrđuje impozantan broj delegacija koje su učestvovale na 141. zasedanju Interparlamentarne unije, kaže predsednica Skupštine Maja Gojković. Na generalnoj debati usvojena je Beogradska deklaracija, a zemlje potpisnice obavezale su se na očuvanje mira i poštovanje međunarodnog prava. Na zasedanju su, između ostalog, usvojene i rezolucije o univerzalnoj zdravstvenoj zaštiti i klimatskim promenama.

Predsednica Skupštine Srbije ističe da je u generalnoj debati najviše vremena bilo posvećeno jačanju uloge međunarodnog prava i parlamenata u regionalnoj saradnji. Dodaje da je ključna poruka Beogradske deklaracije koja je usvojena na završnoj debati čvršća regionalana saradnja, čime će, kako primećuje, uzajamni rad na rešavanju važnih globalnih pitanja biti mnogo produktivniji.

Predsednica Interparlamentarne unije Gabrijela Kuevas Baron  kaže da  je veoma zadovoljna  141. Skupštinom, naročito jer  se polemisalo o mnoštvu značajnih  tema.  Ona posebno izdvaja usvajanje važne Rezolucije o univerzalnoj zdravstvenoj zaštiti.

Sada kada smo došli do ovog trenutka vrlo važnog za Interparlamentarnu uniju, sledeći korak je primena. Kako da  univerzalan pristup zdravstvenoj zaštiti  postane realnost za sve ljude u celom svetu. Naša uloga je u tome važna, na nama  iterparlamentarcima  je da u razgovorima sa svojim vladama insistiramo na zakonskom sprovođenju te rezolucije i njenoj primeni u praksi, tj. na tome da naše Vlade obezbede novac za primenu zakona za koje se zalažemo.)

Sumirajući rezultate 141. Skupštine  Interparlamentarne unije predsednica Skupštine Srbije i predsedavajuća na tom zasedanju  Maja Gojković kaže da  je Beograd dokazao da je svetski centar parlamentarne diplomatije. Ona ističe da je broj  zemalja učesnica impozantan  i da je na tom zasedanju učestvovalo više od 2.000 parlamentaraca iz celog sveta.

Gojkovićeva  kaže da je uloga Interparlamentarne unije  veoma važna jer se ona pre svega bavi ljudima, a predlozima za dopunu i izmenu zakona i donošenje novih, radi na tome da se njihov život poboljša. Gojkovićeva primećuje da je uloga Interparlamentarne unije ključna i u rešavanju globalnih pitanja i gorućih tema jer ih sa margina vraća u fokus međunarodnih političkih  debata.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak

Trenutna temperatura °C

Utorak
Moguća kiša

Max: 18°C
Min: 10°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana