Beograd učestvuje u svakoj rundi dijaloga u Briselu

Objavljeno: 22.04.2022. 15:00 Izmenjeno: 24.04.2022. 08:24

A jedini put ka miru i stabilnosti na prostoru Kosova i Metohije jeste formiranje Zajednice srpskih opština, a ne nekakav reciprocitet koji postoji samo u snovima albanskih političara.

 

Beograd učestvuje u svakoj rundi dijaloga u Briselu u najboljoj veri da je kompromis dve strane jedini put ka održivom rešenju i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a nikako ucene i uslovljavanja koja prištinska strana pokušava da nametne.

Tako je bilo i tokom poslednje runde dijaloga u Briselu tokom koje je Priština pokušala da promeni i uslovi aktuelni sporazum o registarskim tablicama, ne nudeći nijedno konstruktivno rešenje.

Sa druge strane, Beograd je pokazao visok nivo fleksibilnosti i potrage za rešenjem o registarskim tablicama koje bi bilo primenjivo u realnom životu, a ne u glavama albanskih političara. Zato smo apsolutno spremni da nastavimo da razgovaramo i tragamo za kompromisnim rešenjem, držeći se sporazuma od 30. septembra, koji je i dalje u potpunosti na snazi, kao i režim stikera.

Zato bi Vjosa Osmani, uprkos istrajnoj želji da bude deo dijaloga, prvo morala da se o njegovom toku detaljno informiše, jer jedino što Beograd blokira su laži Prištine, nikako dijalog i razgovor.

Bilo bi korisno i da gospođa Osmani obnovi sva dosadašnja saopštenja, kako EU, tako i zemalja Kvinte, ali i najviših predstavnika SAD, koji nedvosmisleno potvrđuju da je Beograd konstruktivna strana u dijalogu i podsećaju Prištinu na više preuzetih, a neispunjenih obaveza iz tog procesa.

Među njima je svakako i odbijanje Prištine da devet godina formira Zajednicu srpskih opština, ali je lista dogovorenih, a neispunjenih obaveza Prištine podugačka, od pitanja nestalih, do nesprovođenja sporazuma iz oblasti energtike, slobode kretanja…

Beograd traga za rešenjima, Priština blokira lažima

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da Beograd učestvuje u svakoj rundi dijaloga u Briselu u najboljoj veri da je kompromis dve strane jedini put ka održivom rešenju i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a nikako ucene i uslovljavanja koja prištinska strana pokušava da nametne.

„Tako je bilo i tokom poslednje runde dijaloga u Briselu tokom koje je Priština pokušala da promeni i uslovi aktuelni sporazum o registarskim tablicama, ne nudeći nijedno konstruktivno rešenje“, naveo je direktor vladine Kancelarije u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Prema njegovim rečima, sa druge strane Beograd je pokazao visok nivo fleksibilnosti i potrage za rešenjem o registarskim tablicama koje bi bilo primenjivo u realnom životu, a ne u glavama albanskih političara.

Ističe da je Beograd apsolutno spreman da nastavi da razgovara i traga za kompromisnim rešenjem, držeći se sporazuma od 30. septembra, koji je i dalje u potpunosti na snazi, kao i režim stikera.

„Zato bi Vljosa Osmani, uprkos istrajnoj želji da bude deo dijaloga, prvo morala da se o njegovom toku detaljno informiše, jer jedino što Beograd blokira su laži Prištine, nikako dijalog i razgovor“, naglasio je.

Petković dodaje da bi bilo korisno i da Osmani obnovi sva dosadašnja saopštenja, kako EU, tako i zemalja Kvinte, ali i najviših predstavnika SAD, koji nedvosmisleno potvrđuju da je Beograd konstruktivna strana u dijalogu i podsećaju Prištinu na više preuzetih, a neispunjenih obaveza iz tog procesa.

„Među njima je svakako i odbijanje Prištine da devet godina formira Zajednicu srpskih opština, ali je lista dogovorenih, a neispunjenih obaveza Prištine podugačka, od pitanja nestalih, do nesprovođenja sporazuma iz oblasti energtike, slobode kretanja…“, navodi.

Petković podvlači da je jedini put ka miru i stabilnosti na prostoru Kosova i Metohije formiranje Zajednice srpskih opština, a ne nekakav reciprocitet koji postoji samo u snovima albanskih političara.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana