Beograd: Stigli poslednji delovi spomenika Stefanu Nemanji Studio B

Objavljeno: 01.10.2020. 19:44 Izmenjeno: 01.10.2020. 19:51

Na Savski trg u Beogradu, čija je rekonstrukcija u toku, iz Rusije su stigli poslednji delovi spomenika Stefanu Nemanji čije će postavljanje, prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, biti završeno do sredine novembra

Vesić kaže da  će spomenik  biti monumentalan, onakav kakav zaslužuje     rodonačelnik najznačajnije srpske srednjovekovne dinastije koja je vladala Srbijom dva veka, dala 11 vladara i u čije je vreme naša zemlja u srednjem veku dostigla vrhunac.

U srpsku prestonicu stigla su i poslednja dva kamiona, od ukupno deset, u kojima je iz Rusije dopremljen spomenik Stefanu Nemanji. Stigli su delovi skulpture, što znači da su sada svi delovi za jedan od najvećih spomenika u ovom delu Evrope u Beogradu. A evo i kada je sve počelo.  Zamenik gradonačelnika Goran Vesić kaže da  će spomenik  biti monumentalan, onakav kakav zaslužuje     rodonačelnik najznačajnije srpske srednjovekovne dinastije koja je vladala Srbijom dva veka, dala 11 vladara i u čije je vreme naša zemlja u srednjem veku dostigla vrhunac.

Postavljanje spomenika Stefanu Nemanji počelo je u avgustu a kako je planirano u centralnom delu rekonstruisanog Savskog trga zasijaće od polovine novembra. Kada je reč o njegovim karakteristikama on je izliven u bronzi, težak je 68 tona i biće visok čak 23 metra. Delo je ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 21°C

Pretežno oblačno

Petak
Malo i umereno oblačno

Max: 22°C
Min: 10°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana