Beograd radi projekat rekonstrukcije Komande ratnog vazduhoplovstva u Zemunu Beoinfo

Objavljeno: 12.07.2021. 09:51 Izmenjeno: 12.07.2021. 09:51

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda raspisao je tender za projekat rekonstrukcije zgrade Komande vazduhoplovstva u Zemunu, koja je oštećena u NATO agresiji, rekao je Goran Vesić.

– Do 4. avgusta ove godine dobićemo kompaniju koja će za Grad Beograd izraditi projektnu dokumentaciju za rekonstrukciju ovog zdanja koje uživa status spomenika kulture. Zgrada Komande vazduhoplovstva površine 15.000 kvadrata sagrađena je 1936. godine, prema projektu arhitekte Dragiše Brašovana, na mestu zgrada nekadašnje Vojne komande u Zemunu. Predstavlja jedno od najoriginalnijih dela arhitekte Brašovana i značajno delo jugoslovenske moderne u periodu između dva svetska rata – rekao je Vesić, gostujući u jutarnjem programu TV Hepi.

Zamenik gradonačelnika Vesić je rekao da je naša sramota što ova „divna zgrada, koja se nalazi u centru Zemuna, nije obnovljena”.

– Od bombardovanja Komande prošle su 22 godine i da smo svake godine obnavljali 600 metra kvadratnih već bi je obnovili. Ali nismo. Ova zgrada nije u nadležnosti Grada, ali je biser srpske arhitekture i nismo više mogli da je gledamo neobnovljenu. Zavod za zaštitu spomenika već je uradio projekat statike koji je pokazao da zgrada može da se obnovi. Kada završimo projekat rekonstrukcije država će konačno moći da obnovi ovu zgradu – kazao je Vesić.

U planu je restauracija ili zamena stolarije i bravarije, sanacija fasade, termička i hidroizolacija tavanice i krova, oluka i gromobranske instalacije, termička izolacija plafona podruma, saniranje svih zidova u prostorijama u objektu, adaptacija sanitarnih čvorova i zamena podnih obloga, kao i izrada elaborata energetske efikasnosti i intervencije na elektroenergetskim, telekomunikacionim signalnim i termotehničkim instalacijama.

Vrednost tendera je 18.2 miliona dinara, a rok za predaju prijava je 4. avgust ove godine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
-

Trenutna temperatura 22°C

-

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 29°C
Min: 19°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana