Beograd prva lokalna samouprava sa centralizovanom službom za javne nabavke Studio B

Objavljeno: 28.09.2016. 21:40 Izmenjeno: 28.09.2016. 21:40

U svečanoj sali Skupštine grada Beograda svečano je otvoren „Treći internacionalni simpozijum o javnim nabavkama“. Skup je organizovan u okviru Međunarodne nedelje javnih nabavki.

Grad Beograd je prva lokalna samouprava koja je formirala centralizovanu službu za javne nabavke zahvaljujući čemu je za dve godine napravio uštedu od 1,2 milijarde dinara, istakao je gradonačelnik Siniša Mali u obraćanju  na svečanom otvaranju Trećeg interdisciplinarnog simpozijuma o javnim nabavkama, u okviru Međunarodne nedelje javnih nabavki koja se održava u Beogradu.

Prema njegovim rečima, broj ponuđača za jednu nabavku porastao je sa 1,8 na 2,6 procenata. Gradonačelnik je večeras u Starom dvoru posebno ukazao da je do 2013. godine, pre nego što se krenulo u ovaj postupak, skoro 40 odsto javnih nabavki rađeno i završavano kroz pregovarački postupak, dok je danas ta praksa prisutna u svega tri procenta.

–Na ovaj način smo pokazali da želimo da budemo potpuno transparentni, da štedimo novac, ali i dajemo dobar primer i drugim lokalnim samoupravama u našoj zemlji. Svaka nabavka u Beogradu ide kroz portal javnih nabavki, koja je dostupna svim ponuđačima – ukazao je Mali.

On je poručio da će Agencija za javne nabavke biti na raspolaganju svim učesnicima skupa i izrazio očekivanje da će Grad Beograd od iskustva drugih zemalja i gradova uspeti da unapredi proces javnih nabavki.

Svečanom otvaranju prisustvovao je ministar finansija u Vladi Republike Srbije Dušan Vujović, potpredsednik EBRD-a Mari En Birken, potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić, dekan Univerziteta Torvergata Gustavo Piga i dekan Pravnog fakulteta u Beogradu Sima Avramović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Slaba kiša

Trenutna temperatura 4°C

Slaba kiša

Petak
Moguća kiša

Max: 8°C
Min: 4°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana