Beograd pomaže najugroženijima u uslovima pandemije Studio B

Objavljeno: 15.12.2020. 13:21 Izmenjeno: 15.12.2020. 13:21

Organizovana podela paketa hrane, higijenskih i dezinfekcionih sredstava kao vid podrške romskim i drugim najugroženijim Beograđanima. 

Distribucija paketa podrške ugroženim romskim porodicama organizovana je treći put kao deo projekta Nemačke razvojne saradnje „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” u saradnji sa Gradom Beogradom.

Do sada je podeljeno 399 paketa na teritoriji Beograda. U beogradskim opštinama Rakovica, Čukarica, Novi Beograd i Zvezdara je tokom prve polovine decembra podeljen 201 paket za 158 porodica. Tim povodom gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić je rekao da Grad Beograd radi na rešavanju problema koje Romi imaju i sprovodi mere kako bi se zaštitilo njihovo zdravlje.

– Jasno je da je u uslovima pandemije najugroženijim građanima dodatno otežan život i da im je potrebna veća podrška. Zato se trudimo da unapredimo život najugroženijim članovima romske zajednice i da usmerimo veću pažnju na izazove sa kojima se suočavaju svakog dana. Upravo su najsiromašniji građani pod većim rizikom da se razbole i teže im je da sprovedu preporučene mere. Primenjujući različite programe podrške radimo na tome da ovu nepravednu razliku minimiziramo – istakao je gradonačelnik Beograda.

Radojičić je rekao da su ovim projektom obezbeđene osnovne egzistencijalne potrebe romskih i marginalizovanih porodica, a pre svega voda, prehrambeni i higijenski paketi. Sekretarijat za socijalnu zaštitu Grada Beograda, u saradnji sa gradskim Zavodom za biocide, izvršio je dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju u novoformiranim naseljima u opštinama Čukarica, Zvezdara i Rakovica, čime se sprečava da se epidemija u njima proširi.

– Česti radni sastanci sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju, kao i operativna pomoć koju pružaju Gradu Beogradu doprinose da gradske vlasti što bolje pomognu romskim zajednicama i poboljšaju kvalitet života naših najugroženijih građana i u budućnosti. Socijalnu neravnopravnost u društvu možemo značajno umanjiti uz pomoć snažnih i iskrenih partnera kakav je Giz – zaključio je gradonačelnik Radojičić.

Robert Bu, vođa tima na projektu „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji”, podsetio je da su se realizacijom ovog projekta tokom prošle godine zajedno sa Forumom Roma Srbije sprovodile mere psihosocijalne pomoći i pravne podrške u Beogradu, što je rezultiralo formiranjem i radom dva „community” centra u srpskoj prestonici.

– Cilj nam je da romskim i drugim marginalizovanim porodicama pružimo što sveobuhvatniju podršku, naročito u dva podstandardna naselja – Okretnica 75 na Novom Beogradu i Lazari na Zvezdari. U ova dva naselja sprovodimo i mere vodosnabdevanja i obezbeđivanja sanitarnih kabina. Takođe, naše partnerske organizacije su u direktnom kontaktu sa stanovnicima ovih naselja i nastoje da ih uključe i u druge projektne aktivnosti, kao što su obuke koje sprovodimo, a koje im mogu biti korisne poput obuka za samozapošljavanje i dokvalifikaciju – zaključio je Bu.

Distribuciju paketa podrške sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, a ceo projekat je nastao kao rezultat unapređenja odnosa između Grada Beograda, GIZ-a i Crvenog krsta Srbije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Ponedeljak
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Utorak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana