Beograd i Ljubljana na zajedničkom putu razvoja brze železnice Beoinfo

Objavljeno: 16.10.2020. 17:27 Izmenjeno: 17.10.2020. 12:42

 
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i gradonačelnik Ljubljane Zorana Jankovića potpisali u Starom dvoru Pismo namere koje definiše inicijativu za razvoj brze železnice između Centralne i Jugoistočne Evrope.

– Velika mi je čast što svojim potpisom, uz gradonačelnika Jankovića, doprinosim viziji unapređenja železnice kao budućeg ključnog instrumenta ekonomskog i socijalnog razvoja regiona. Danas smo potpisali Pismo o namerama budućeg razvoja veze između Centralne i Jugoistočne Evrope, a koje će biti prosleđeno Evropskoj komisiji i vladama Austrije, Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bugarske i Turske. Ovakve inicijative prerastaju u velike projekte koji vuku celokupan razvoj gradova i zemalja u kojima se realizuju – rekao je Radojičić.

Inicijative poput ove, koje pokreću glavni gradovi, doprinose dobroj bilateralnoj saradnji naših država i unapređenju dobrosusedskih odnosa dvaju naroda. Zbog potreba razvoja i unapređenja stanja železnica, urbana regija Ljubljane predložila je neposredni razvoj brze železničke linija između Centralne i Jugoistočne Evrope. Gradonačelnici su analizirali buduća moguća postupanja lokalnih samouprava u domenu njihovih nadležnosti, a koja se tiču mera protiv širenja virusa.

– Pandemija koja je pogodila čitav svet, donela je gradovima i državama nove izazove vezane za planiranje, izgradnju i upravljanje saobraćajem. Urbana mobilnost i zelena hijerarhija u saobraćaju, tj. saobraćaj ekološki prihvatljiv, ali brz i udoban za korisinike, prioriteti su svih nas – rekao je Radojičić i dodao da nas slični poduhvati tek čekaju i da se raduje što nam dobra uzajamna saradnja omogućava proaktivni pristup budućim izazovima.

Gradonačelnik Beograda je podsetio da Grad Ljubljana i gradonačelnik Janković imaju sjajne rezultate u oblasti ekologije i urbane mobilnosti, ali i da su veoma otvoreni da svoja znanja podele sa svima u regionu, shvatajući da ove teme koje kreću iz lokalnih samouprava nisu samo regionalno već i globalno važne.

– To je razlog više da sa radošću Grad Beograd prihvati ovakvu inicijativu i pridruži se porodici gradova i zemalja čiji je dugoročni cilj brza razmena dobara i kretanje ljudi po najvišim svetskim standardima kada je reč o ekologiji, udobnosti i bezbednosti – zaključio je gradonačelnik Beograda

Gradonačelnik Ljubljane izrazio je zahvalnost na prijemu i odao priznanje gradonačelniku Radojičiću zbog toga što je Beograd sve čistiji i lepši, i što se u tom pravcu dalje razvija. Dodao je da Srbija ima izvanredne rezultate u borbi protiv epidemije virusa korona, koja je za Sloveniju veliki izazov. Samo u oblasti uslužne delatnosti, Slovenija beleži gubitak od 70 odsto u odnosu na prošlu godinu. Naveo je da je svaka inicijativa koja intenzivira saradnju i povezivanje gradova korisna i da doprinosi efikasnijim odgovorima na sve izazove sa kojima se oni suočavaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Sumaglica

Trenutna temperatura 5°C

Sumaglica

Sreda
Promenljivo oblačno

Max: 8°C
Min: 1°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana