Beograd i Brisel posvećeni EU perspektivi Srbije Tanjug

Objavljeno: 25.01.2022. 15:45 Izmenjeno: 15.02.2022. 10:27

Tokom Saveta za stabilizaciju i pridruživanje pozdravljeni su rezultati referenduma o ustavnim amandmanima u Srbiji i ražmotreni dalji koraci u reformi vladavine prava u zemlji, ai u skaldu sa EU standardima.

foto Tanjug

 

Na šestom sastanaku Saveta za stabilizaciu i pridruživanje EU i Srbije u Briselu na kome je delgaciju EU prevodio šef diplomatije Unije, Žosep Borelj i komesar za proširenje, Oliver Varheji, a Srbije predsednica Vlade, Ana Brnabić i ministar za evrointegracije, Jadranka Joksimović potvrđenaje EU perspektiva Srbije, pohvaljen napredak zemlje u reformskom procesu i izneti prioriteti rada u u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

U zajedničkom saopštenju objavljenom nakon sastanka Saveta, ponovljena je posvećenost evropskoj perspektivi Srbije, pozdravljno otvaranje klaster 4 u decembru 2021. godine kao i ambicja Srbije da otvori nove klastere, a na osnovu daljeg napretka u primeni reformi u zemlji.

”U skladu sa poboljšanom metodologijom proširenja, Srbija treba da se fokusira na temeljne reforme. Napredak u poglavljima iz oblasti vladavine prava i osnovnih prava, kao i o normalizaciji odnosa Srbije sa Kosovom*, i dalje je od suštinskog značaja i odrediće tempo pristupanja pregovore u celini”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Nagalšava se da je u Srbiji ”primećen napredak u obalsti vladavine prava” , a dogovoreno je da zemlja nastavi reforme posebno u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobode medija i procesuiranja ratnih zločina pred domaćim sudovima.

”Učesnici su se složili oko važnosti pravilnog funkcionisanja demokratskih institucija i jačanja sveukupnog poverenja u izborne procese kao suštinskog za demokratija i vladavina prava”, navodi se u tekstu saopštenja.

Učesnici Saveta EU Srbija složili su se da je potrebno da se Srbija konstruktivno angažuje u dijalogu Beograda i Prištine i da ”u dobroj veri i u duhu kompromisa” radi na postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma koji bi trebalo da reši ključna otvorena pitanja između dve strane i doprinese regionalnoj stabilnosti.

”To je ključno kako bi Srbija i Kosovo mogli da napreduju po svom evropskim putevima. Učesnici su ponovili svoja snažna očekivanja da će se svi već postignuti sporazumi u potpunosti poštovati i sprovoditi, sa fokusom na uspostavljanje Zajednice srpskih opština. Izraženo je i zaljenje zbog konstatacije da vlasti u Prištini nisu dozvolio održavanje referenduma o ustavnim amandmanima, za razliku od prakse u prošlosti”, navodi se u saopštenju Saveta EU i Srbije.

Na Savetu za stabilizaciju i pridruzivenje pozdravljeno je i aktivno učešće i doprinos Srbije zajedničkim evropskim vojnim misijama i opreracijama kao i pripreme Srbije za učešće u civilnim misijama EU.

Posebno je naglaseno da je stopa usklađenosti Srbije sa spoljnopolitičkim odlukama EU porasla u 2021. godini, a učesnici su se složili da je potrebno da Srbija dodatno pojača napore u progresivnom usklađivanju sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

U zajedničkom saopštenju EU i Srbije nagalšena je i potreba za smislenom regionalnom saradnjom i dobrosusedskim odnosima na Zapadnom Balkanu, uključujući i rešavanje ratnih zločina.

Učesnici su se složili i oko važnosti primene Zelene agende u Srbiji, sa fokusom na planovima za energetiku i borbu protiv klimastkih promena.

Podržano je i pokretanje Zajedničkog regionalnog tržista na Zapadnom Balkanu i zakljuceno da će se samo uz inkluzivnu regionalnu saradnju u potpunosti iskoristiti potencijali evropskog Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan.

Borelj: Važno da Srbija nastavi zamah u procesu pristupa

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije izrazio nadu da će Srbija nastaviti svoj napredak na EU putu, uz konstatacija da je trenutno taj napredak u zamahu, te naveo da će o daljem ritmu napretka u pretpristupnim pregovorima odlucivati napredak u sprovodenju reformi i dijalogu Beograda i Prištine.

„Važno je da Srbija sada primeni neophodne reforme uključujući zakone iz oblasti vladavina prava i slobodu medija. Te refrome nisu bitne zbog nas u Briselu već zbog boljeg kvaliteta političckog i demokratskog života u Srbijii. Važne su za građane u Srbiji kako bi imali bolje garancije svojih prava, jaču demnokratiju, efikasnije pravosuđe i borbnu protiv organizovanog kriminala i korupcije i da se generalno osiguraju boji standardi života“, poručio je Borelj

Šef diplomatije EU kaže da su tokom sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje sveobuhvano razmenjeni stavovi o odnosima EU Srbije, pregledan napredak Srbije u evrointegracionim pregovorima i definisani zadaci koji predstoje na EU putu zemlje.

Borelj je posebno naglasio dobru saradnju EU sa Srbijom u oblasti bezbednosti i zahvaliso se na doprinosu Srbije Misijama i operacijama Unije .

„Videli smo da je uskalđivanje Srbije za spoljnom i bezbednosnom politikom EU poraslo i nadamo se da to označava održiv trend podržan konkretnim akcijama“, poručio je Borelj.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Žosep Borelj je pozdravio spremnost Srbije da se angažuje u tom procesu i pozvao obe strane da primene dogovore koji su već postignuti, ali i daobeybede uslove za nastavak dijaloga i suzdrže se od, kako je rekao, jednostranih akcija i retorike.

„Potreban je brz napredak u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine kako u pogledu primene već postignutih sporazuma tako i u napredovaju ka pravnoonavezujućen sveonuhvatnom sporazumu“, rekao je Borelj.

Šef diplomatije EU je zaključio da će napredak u oblasti vlaldavine prva i fundamentalnih prava i normalzacija odnosa sa Kosovom odrediti ukupnu brzinu pristupnog procesa Srbije.

Na kraju konfrencije za medije Borelj je poručio da u Evropi nema mesta za one koji poriču gencid niti za glorifikaciju ratnih zločina i zločinaca kao ni za one koji podržavaju podrivanje teritorijanog integriteta sopsteve zemlje, prete regionalnoj stabilnosti i u suprotnosti su sa EU vrednosima i aspiracijama.

 

Varheji:Posle izbora moguć još brži napredak Srbije ka EU

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji kaže da je napredak Srbije u oblasti vladavine prava, napravljen kroz referendum o ustavnim promenama, veoma pozitivan razvoj događaja u pristupnom procesu zemlje, ali i „jak signal nacije“ kada je reč o opredeljenosti na evropskom putu zemlje.

On je poručio da je sledeći korak primena volje naroda iskazane na referendumu i implementacija ove reforme u praksi.

”Nadam se da ćemo do kraja francuskog predsedavanja Savetom EU biti u mogućnosti da napredujemo sa evrointegracionim procesom Srbije”, poručio je Varheji.

Kostatovao je da je Evropska komisija još prošle godine preporučila otvaarnje klastera 3 sa Srbijom uz ocenu da je zemlja ispunila sva prelazna merila.

”Prošle godine otvoren je značajan kalster koji se odnosi na zelenu agenda i klimu što su velika politička, a ne samo ekonimska pitanja. Kroz klaster 3 možemo da počnemo da razgovaramo o stvarnim ekonomskim pitanjima. Sve to pokazuje sve viši nivo angažmana kada zemlja kandidat, konkretno Srbija, isuni svoj deo posla”, poručio je Varheji.

On je dodao da EU očekuje da predstojeći izbori u Sbiji budu slobodni i fer i da svi na njima učestvuju, kako bi zemlja brzo nakom izbora mogla da „čak i brže nastavi svoj EU put“.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 11°C

Delimično oblačno

Četvrtak
Malo i umereno oblačno

Max: 19°C
Min: 8°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana