Beograd dobija još jednu turističku atrakciju Studio B, Beoinfo

Objavljeno: 08.07.2019. 15:00 Izmenjeno: 08.07.2019. 17:00

Namera Grada Beograda je da Astronomska opservatorija na Zvezdari postane značajno mesto na turističkoj mapi Beograda, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić

foto Beoinfo

Vesić je obišao, u društvu ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića, Astronomsku opservatoriju na Zvezdari. Događaju su prisustvovali sekretar za kulturu Ivan Karl, predsednik opštine Zvezdara Miloš Ignjatović, direktorka gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Olivera Vučković, kao i direktor Astronomske opservatorije Gojko Đurašević.

Vesić je rekao da je Astronomska opservatorija nesumnjivo jedno od skrivenih turističkih blaga Beograda, za koje, kako je dodao, nažalost ne zna puno ljudi.

– Astronomska opservatorija izgleda kao da je vreme stalo u tridesetim godinama prošlog veka, kada je i napravljena. Došli smo konkretnim povodom pošto je paviljon u kojem se nalazi mali teleskop renoviran, a sredstva je obezbedilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Želimo da vidimo šta sve možemo da uradimo zajedno sa Vladom Republike Srbije – sa nekoliko ministarstava i Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija na čelu, kako bismo čitavu Astronomsku opservatoriju stavili u funkciju čime bi, osim obrazovne, dobila i funkciju u turizmu – rekao je Vesić.

On je ocenio da je potencijal ogroman i istakao da je već napravljen načelni dogovor o tome za šta će Grad Beograd izdvojiti novac, a za šta Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

– Ovo je samo prva faza i mislim da u narednim godinama možemo da uradimo mnogo toga kako bi ovo mesto postalo prava turistička atrakcija našeg grada. Opservatorije u velikim gradovima Evrope jesu upravo to i karakteriše ih dolazak velikog broja turista koji se tu upoznaju sa pravim naučnim blagom. Objekat je građen između dva svetska rata, a kada čitav prostor budemo rekonstruisali, ova opservatorija će sigurno biti nova turistička atrakcija Beograda. Kada je u pitanju turizam, uvek imamo podršku ministra Ljajića, kao što je bio slučaj sa Skadarlijom i Beogradskom tvrđavom, jer turizam u Beogradu ne može da se posmatra izdvojeno od turizma Srbije – zaključio je Vesić.

Ministar Ljajić je istakao da Beograd, bez sumnje, predstavlja „lokomotivu” srpskog turizma budući da 55 odsto stranih turista prilikom posete Srbiji dolazi u glavni grad.

– Da bi taj trend bio nastavljen, moramo da nastavimo sa investicijama i obogaćivanjem turističke ponude Beograda. Moramo da radimo na otkrivanju novih turističkih atrakcija, kao što je Astronomska opservatorija, jer želimo da ovo mesto bude nezaobilazno za goste naše zemlje i Beograda. Siguran sam da to možemo da ostvarimo i da smo današnjom posetom započeli proces rekonstrukcije ovog objekta i stavljanja u funkciju turizma. Nadam se da ćemo do kraja godine imati rezultat, a da će već sledeće posetioci ovde moći da provode po tri-četiri sata tokom kojih će moći da uživaju u dinamičnom obilasku svega što ovo mesto može da ponudi – rekao je Ljajić.

Predsednik opštine Zvezdara Miloš Ignjatović zahvalio je Gradu Beogradu i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija i podsetio da je Opština Zvezdara dobila ime upravo zahvaljujući ovoj opservatoriji.

– U direktnoj komunikaciji sa pomenutim institucijama došli smo do zaključaka koji su bitni za turistički razvoj naše opštine – rekao je Ignjatović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Oblačno

Trenutna temperatura 5°C

Oblačno

Subota
Pretežno sunčano

Max: 10°C
Min: 2°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana