Beograd će dati doprinos boljem plasmanu Srbije na „Duing biznis” listi Beoinfo

BeogradBeograd Pocetna 08. 11. 2019. 20:17:57

Gradonačelnik Zoran Radojičić kaže da će Beograd dati svoj doprinos boljem plasmanu Srbije na Duing biznis listi.

foto Beoinfo
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić održao je sastanak sa predstavnicima Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (Naled). Tema  sastanka bila je definisanje aktivnosti koje će Grad Beograd u narednom periodu preduzeti kako bi se poboljšali parametri koje ceni Svetska banka sa ciljem više pozicije Srbije na „Duing biznis“ listi.

–Kada Svetka banka  ocenjuje stanje u Srbiji kao reper za sve parametre koristi Grad Beograd i zato je koordinacija sa glavnim gradom na ovu temu značajna. Danas smo održali sa Naledom prvi sastanak na kome smo prošli kroz sve te parametre i jasno smo identifikovali delove na koje Grad Beograd direktno utiče – rekao je gradonačelnik i dodao da je napravljen  načelni  akcioni plan kako i na koji način će Grad Beograd poboljšati  parametre koji su direktno pod njegovim uticajem.

On je dodao da je jedna od oblasti u kojoj Beograd ima prostora da da svoj doprinos urbanizam kao i na temu poreza koji su u nadležnosti Grada Beograda.

–Akcenat ćemo pre svega staviti na smanjenje procedura kao i pojednostavljenje samog postupka kroz uključivanje elektronskih mogućnosti – naglasio je Radojičić.

Gradonačelnik navodi i da su na sastanku dati predlozi za određen broj odluka koje bi Skupština grada u narednom periodu trebala  da donese kao što je na primer odluka o naplati komunalnih taksi elektronskim putem.

–Zaključak je da je uloga Beograda jako bitna u ovom postupku baš zato što je Beograd reper za Srbiju po metodologiji Svetske banke. U narednom periodu ovi sastanci će biti učestaliji i Grad Beograd će formirati tim koji će komunicirati sa Vladoom Republike Srbije i Naledom – rekao je gradonačelnik.

Srbija  kao zemlja nalazi se na 44. od 190 mesta „Duing biznis” liste Svetske banke za 2020. godinu, a cilj Vlade Republike Srbije je da naša zemlja bude među prvih deset kako je nedavno rekla potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Radne grupe Vlade Srbije za Duing biznis ministarka Zorana Mihajlović.

–Vlada Republike Srbije i potpredsednica Zorana Mihajlović ulažu veliki napor na ovu temu. Uloga Beograda u tom cilju je važna i zato Grad u narednom periodu mora dati svoj doprinos boljem plasmanu naše zemlje na Duing biznis listi – zaključio je Radojičić.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 14°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Malo i umereno oblačno

Max: 21°C
Min: 14°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana