Beograd bez prepreka za slabovide Studio B, Beoinfo

Objavljeno: 13.10.2016. 13:06 Izmenjeno: 13.10.2016. 13:33

Uskoro će biti obezbeđen besplatan prevoz i za pratioce slepih i slabovidih, rečeno je na tribini „Bezbednost slepih i slabovidih u saobraćaju, mogućnosti i perspektive” koju je organizovala Gradska organizacija slepih.

Povodom Međunarodnog dana slepih, gradski sekretari za socijalnu zaštitu i saobraćaj Nataša Stanisavljević i Dušan Rafailović posetili su danas Gradsku organizaciju slepih u Jevrejskoj ulici, gde su učestvovali na tribini pod nazivom „Bezbednost slepih i slabovidih u saobraćaju, mogućnosti i perspektive”.

Nataša Stanisavljević istakla je da i današnja poseta predstavlja nastavak odgovorne politike koju Grad Beograd sprovodi ka svim svojim građanima.

– Mi se problemima slepih i slabovidih ne bavimo samo kada se obeležavaju značajni datumi, već to radimo preko cele godine. O našoj saradnji dovoljno govori i činjenica da je ove godine osnovan gradski Savet za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom kojim predsedava gradonačelnik Beograda a koji nikada do sada nije postojao, čime pokazujemo želju da to pitanje tretiramo na sistemski način. Mi ćemo se truditi da uvek budemo nadležni i da rešavamo probleme, jer ih se u prošlosti mnogo skupilo, a niko se njima nije ranije bavio. Naš osnovni cilj je da Beograd bude pristupačan za sve svoje sugrađane i bude grad bez barijera i u budućnosti sve naše snage biće usmerene ka tom cilju – istakla je Nataša Stanisavljević.

Gradski sekretar za saobraćaj Dušan Rafailović naglasio da je za protekle dve godine Grad Beograd mnogo uradio za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom i da su za naredne sednice Saveta pripremljeni konkretni predlozi.

– Jedan od predloga biće i promena tarifne politike Grada Beograda u delu koji se odnosi na osobe sa invaliditetom gde će određene kategorije koje su do sada imale povlašćeni status preći u kategoriju sa besplatnim gradskim prevozom. Za pratioce slepih i slabovidih lica to bi takođe značilo besplatan prevoz i nadam se da će to rešenje biti brzo usvojeno. Takođe, još tokom juna i jula na 50 pešačkih prelaza u gradu zamenili smo stare uređaje koji daju zvučne signale, a u međusobnom dogovoru i na vaš zahtev do kraja godine na isti način uredićemo još jedan određeni broj pešačkih prelaza. Naredne godine nastojaćemo da za obezbeđenje pristupačnosti izdvojimo još više sredstava i tako Beograd u što većoj meri učinimo slobodnim od barijera – kazao je Rafailović.

Predsednik Gradske organizacije slepih Nikola Đorđević istakao je da je saradnja sa Gradom Beogradom bila dobra, a da će formiranjem Saveta ta saradnja i razumevanje biti još bolji.

– U tu svrhu formirana je i posebna radna grupa za uklanjanje barijera, kako saobraćajnih tako i arhitektonskih. Zajedno sa gradonačelnikom nastojaćemo da utičemo na kreiranje budžeta za te svrhe, kako bismo jedinstveno stali u blok protiv barijera bilo kakve vrste. Na sugrađane apelujem da vode računa o parkiranju vozila, a na vlasnike lokala da ne stvaraju nepotrebne prepreke na trotoaru, kako bi Beograd bio slobodan za kretanje svih svojih stanovnika – rekao je Đorđević.

Na tribini su učestvovali i direktor Direkcije za saobraćaj Uglješa Mitrović, pomoćnica gradske sekretarke za socijalnu zaštitu Milena Beočanin, a ovogodišnji gosti Dana belog štapa bili su i predstavnici Saveza slepih Srbije, Crne Gore, kao i predstavnici i deca Škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović”.

Nakon tribine, članovi Gradske organizacije slepih održali su takmičenje u samostalnom kretanju pomoću belog štapa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 15°C

Pretežno vedro

Sreda
Mogući pljuskovi

Max: 20°C
Min: 12°C

Mogući pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana