Beograd 2018. domaćin Foruma gradonačelnika 16+1 Tanjug

Objavljeno: 15.09.2017. 13:35 Izmenjeno: 15.09.2017. 20:43

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali najavio je da će sledeće godine Beograd biti domaćin Trećeg foruma 16 gradonačelnika najvećih gradova zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope i gradonačlenika Grada Pekinga, koji će sutra prvi put nakon 37 godina posetiti glavni grad Srbije, a već naredne godine ponovo.

„To će biti još jedna potvrda da je Beograd postao i ekonomski i kulturni i politički centar regiona“, rekao je Mali Tanjugu u Podgorici gde učestvuje na Drugom forumu gradonačelnika glavnih gradova država centralne i istočne Evrope i Kine (16+1).

Gradonačelnik Beograda je ukazao da države ovog regiona moraju da nastupaju zajedno jer je, kako je neveo, na taj način ovaj deo Evrope mnogo jači, atraktivniji i interesantniji nekome „ko je velik kao što je to Kina“. „Zato je ovaj forum važan, jer na njegovim marginama razgovarate i sa gradonačelnicima grugih gradova o njihovim problemima, nešto od njih naučite, održavate komunikaciju i pokazujete da ste deo globalnog sela, ali i da je Grad Beograd sve poštovaniji“, naglasio je Mali.

U susret sutrašnjoj poseti Beogradu gradonačelnika Pekinga, Mali je istakao nikada nisu bili bolji odnosi između ta dva grada, kao i Srbije i Kine. „Kina je važan parner za grad Beograd i iz dana u dan, kroz pokretanje naše građevinske indrustrije i privrede, ta saradnja doprinosi poboljšanju životnog standarda u našem gradu“, rekao je Mali.

On je istakao da će od sutra Beograd biti domaćin velike manifestacije „Dani Pekinga u Beogradu“ i da će prvi put nakon 37 godina imati priliku da ugosti gradonačelnika Pekinga. „To je za nas velika stvar jer je Peking jedna od najvećih i najbogatijih gradova na svetu. Mi smo mali, ali smo njima očigledmo veoma važni zbog čega treba da nam bude drago“, napomenuo je gradonačelnik.

On je ukazao da će se tim povodom održati niz kulturnih i sportskih manifestacija, kao i jedan veliki privredni forum, gde se očekuje preko 200 privrednika. „To ćemo iskoristiti da predstavimo potencijale našeg grada i da vidimo na koji način možemo da radimo pogotovo u oblasti turizma jer samo za prvih šest meseci ove godine imamo preko 130 odsto veći broj kineskih turista nego 2016.“ napomenuo je Mali.

On je zaključio da nikada, kao sada, nije bila bolja osnova za saradnju između Pekinga i Beograda i Kine i Srbije, čemu će još doprineti i Dani Pekinga u naše glavnom gradu.

Takođe je ukazao da je za građane Beograda veoma važno da znaju da se nakon završetka mosta „Mihajlo Pupin“ sa prijateljima iz Kine trenutno radi na još nekoliko veoma važnih projekata. „Među njima je najveći kineski industrijski park u ovom delu Evrope koji će biti napravljen u Beoradu, to je izgradnja dalekovoda koji povezuje Tent sa beogradskim elektranama kako bi povećali energetsku efikasnost grejanja, to je završetak izgradnje postorjenja za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom selu“, napomenuo je gradonačelnik.

Među učesnicima Foruma 16+1 u Podgorici je i gradonačelnik Pekinga, kao i čelnici Sarajeva, Zagreba, Tirane, Sofije, Praga, Skopja, Podgorice, Ljubljane, Budimpeste, Talina, Rige, Varšave, Bukurešta, Bratislave i glavnog grada Litvanije. Mali je obraćajući se učesnicima skupa govorio o razvoju i planovima glavnog grada Srbije, dok je na marginama ovog samita imao više bilateranih razgovora. U dijalogu sa gradonačelnikom Sarajeva Abdulahom Skakom dogovoreno je nekoliko zajedničkih projekata, kao i da delegacija glavnog grada Bosne i Herceovine u oktobru poseti Beograd.

Gradonačenici su danas potpisali sedam sporazuma koji se tiču ekonomije, „zelenih gradova“, održivog razvoja, energetike i druge. Takođe su usvojili deklaraciju kojom promovišu unapređenje bilateralne i multilateralne saradnje u oblasti kulture, turizma, sporta, privrede, ekonomije, energetike, kao i tradicionalne kineske medicine. Forum 16+1 je inicijativa Vlade Kine, čiji je cilj da podstiče saradnju između Kine i šesnaest zemalja centralne i istočne Evrope.

Inicijativa je pokrenuta 2012. godine, a nastoji da razvije ekonomsku, političku i kulturnu saradnju kroz razmenu informacija na samitima, konferencijama, poslovnim forumima i drugim događajima posvećenim pitanjima kao što su turizam, obrazovanje, poljoprivreda, energetski poslovi i razvoj infrastrukture, navedeno je u saopštenju.

 

Beograd – investicioni lider u ovom delu Evrope

Pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević učestvovao je danas u Podgorici na panelu pod nazivom „Uloga lokalne samouprave u kreiranju privrednog ambijenta”. Kako je tom prilikom istakao, Beograd je na forumu dobio i neformalno priznanje da je lider u ovom delu Evrope kad je reč o investicijama.

– Meni je pripala čast da učesnicima foruma prikažem investicioni model Beograda, na koji način smo unapredili privredni ambijent i postigli cilj da postanemo jedna od najtraženijih investicionih destinacija. Pokazali smo da kada vodite odgovornu politiku smanjenja troškova, a s druge strane i pravite takav ambijent da su investitori na prvom mestu, dolazite do rezultata da je trenutni investicioni portfolio u Beogradu vredan deset milijardi evra – naveo je Milosavljević.

Na forumu su predstavljeni ključni investicioni projekti Beograda koji su u opticaju, a posebno su naglašeni projekti koji se rade sa Kinezima, precizirao je Milosavljević. On je dodao da su istaknuti i projekti iz oblasti putne infrastrukture i energetike. Tako su prezentovani sledeći projekti – toplodalekovod od TENT-a do Novog Beograda i fabrika za prečišćavanje otpadnih voda, ali i brojni drugi koji se tiču komunalne infrastrukture i kojima se želelo da se zaintrigiraju investitori.

– Insistirali smo i na našoj „slobodnoj zoni” jer ona nudi brojne benefite, naročito ako se ima na umu geostrateška pozicija Beograda i svi međunarodni sporazumi o slobodnoj trgovini koje Srbija ima – rekao je Milosavljević i podvukao da je još jednom potvrđeno da je „slobodna zona” idealna za kinesko-srpski tehnološki park.

Zaključak je da kada dođete u Srbiju i ulažete, imate mogućnost i privilegiju da na slobodnim osnovama trgujete sa čitavim svetom, poručio je Milosavljević.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 19°C

Vedro

Sreda
Pretežno sunčano

Max: 27°C
Min: 15°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana