BEMUS od 1. do 13. novembra Studio B

Objavljeno: 28.10.2020. 15:56 Izmenjeno: 29.10.2020. 09:52

Beogradske muzičke svečanosti, 52. po redu, održaće se od 1. do 13. novembra.

Ukoliko epidemiološka situacija bude dozvolila, naš najstariji muzički festival Beogradske muzičke svečanosti – Bemus, biće održan od 1. do 13. novembra u Beogradu, 52. put u neprekinutom nizu, uz poštovanje svih propisanih mera bezbednosti i sa smanjenim kapacitetom gledališta, saopšteno je iz CEBEF-a.

U izboru umetničkog direktora Bojana Suđića, Beogradske muzičke svečanosti otvoriće proslavljena argentinska pijanistkinja Marta Argerič nastupom na Kolarcu, u pratnji Simfonijskog orkestra RTS-a sa dirigentom Luisom Gorelikom. Dve gala operske večeri rezervisane su za zvezde internacionalnih operskih scena, tenora i dirigenta Hozea Kuru, i soprana Mariju Guljeginu.

Bemus će posetiti renomirani solisti kao što su pijanistkinja Jasminka Stančul, flautistkinja Irena Grafenauer, violinista Sreten Krstić, ali i vrhunski muzičari mlađe generacije poput violinistkinje Sojang Jun iz Južne Koreje.

Big bendu RTS-a pridružuje se kvartet internacionalnih solista u nesvakidašnjem izvođenju opere „Toska” Đakoma Pučinija. Festival zatvara Beogradska filharmonija, koju predvodi poznati dirigent Hans Graf.

Kao omaž kompozitorki i akademiku Isidori Žebeljan (1967–2020), Simfonijski orkestar RTS-a izvešće dve njene kompozicije, uključujući i premijeru ostvarenja sa gošćom, sopranom Anetom Ilić. Godišnjica Ludviga van Betovena biće obeležena izvođenjem njegovih simfonija, klavirskih koncerata i uvertira, ali i kamerne muzike za različite sastave. Koncert tradicionalne muzike u originalnim interpretacijama braće Teofilović širi žanrovsku lepezu ovogodišnjeg programa.

U znak podrške Kolarčevoj zadužbini, najveći deo programa 52. Bemusa odvija se upravo u ovoj dvorani, dok će po jedan program biti održan u Kombank dvorani i Operi i teatru „Madlenijanum”. Ulaznice se prodaju na blagajnama dvorana u kojima se koncerti održavaju, a detaljnije informacije o programima na 52. Bemusu mogu se naći na sajtu: bemus.rs, kao i društvenim mrežama.

Bemus se realizuje pod pokroviteljstvom Grada Beograda – Sekretarijata za kulturu, a podršku je pružilo i Ministarstvo kulture i informisanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana