Bečić: Nedopustive insinuacije na rad VBA Tanjug, Studio B

Objavljeno: 21.02.2020. 16:55 Izmenjeno: 21.02.2020. 16:55

Nedopustive su i sramotne insinuacije bivšeg ministra odbrane Dragana Šutanovca i nekadašnjeg načelnika Generalštaba Vojske Srbije Zdravka Ponoša u vezi sa prepiskom Šutanovca i glavnog urednika Nedeljnika Veljka Lalića, istakao je predsednik Odbora za kontrolu službi bezbednost Igor Bečić.

 

Bečić je to rekao nakon što je skupštinski Odbor za kontrolu službi bezbednosti usvojio izveštaj Generalnog inspektora službi Ministarstva odbrane o vanrednom nadzoru u VBA, u kojem se konstatuje da nije bilo zloupotreba u smislu nezakonitih postupaka.

„Ovakve izjave su razumljive kada dolaze od onih medija ili nevladinog sektora koji su na donacijama iz inostranstva i moraju da ih opravdaju, ali ovakve optužbe od strane bivših visokih funkcionera Šutanovca i Ponoša više govore o njima i o tome kako su oni vršili svoje dužnosti“, istakao je Bečić u pisanoj izjavi za javnost.

Bečić je naglasio da je sramota da bivši ministar prvo insinuira i iznosi sumnje na rad VBA, a da zatim tvrdi da, dok je bio ministar, nikad nije bio u prilici da čita tuđe mejlove ili transkripte razgovora, kao i da navodi da u našoj zemlji postoje privatno-politički centri koji omogućavaju takve usluge.

Što se tiče bivšeg načelnika Generalštaba Vojske Srbije, Bečić kaže da treba da ga je sramota zbog uniforme koju je nosio.„Zarad sticanja političkih poena spreman je da blati i urušava ugled svojih dojučerašnjih kolega i celog sistema odbrane. To govori o njemu kao političaru, a mnogo više o njemu kao čoveku“, konstatovao je on.

Bečić smatra da je Ponoš spreman zarad politike da napada mlade i perspektivne oficire i da proziva za njihovo napredovanje i kompetentnost, zarad naslova u tabloidima, a uz to, kako dodaje, zaboravlja da je njegovo napredovanje i postavljenje na mesto načelnika Generalštaba bilo motivisano isključivo privatnim i političkim vezama.

Inače Bečić je, u funkciji predsednika Odbora, vršiocu dužnosti generalnog inspektora u Ministarstvu odbrane Radovanu Mitrašinoviću, uputio zahtev za hitan vanredni nadzor zakonitosti primene posebnih postipaka i mera za tajno prikupljanje podataka od strane VBA.

„Vojnobezbednosna agencija nije primenjivala posebne postupke i mere kojima bi se mogli prikupiti podaci iz međusobne komunikacije“, konstatovao je, s tim u vezi, na sednici Odbora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Utorak
Vedro

Trenutna temperatura 14°C

Vedro

Sreda
Sunčano

Max: 20°C
Min: 6°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana