BDP: Otišao je jedan od najvećih – Jagoš Marković tanjug

Objavljeno: 22.09.2023. 20:39 Izmenjeno: 25.09.2023. 13:49

Komemoracija povodom smrti Jagoša Markovića 27. septembra u Narodnom pozorištu

Na vest o iznenadnoj smrti pozorišnog reditelja Jagoša Markovića (1965-2023) večeras su od njega počeli da se opraštaju dirljivim porukama na društvenim mrežama brojni saradnici i poštovaoci. „Otišao je jedan od najvećih, jedan od onih koji nas je inspirisao i budio u nama ono najbolje. Otišao je baš večeras, kada je trebalo da odigramo ‘Sumrak bogova’, predstavu koju je režirao i koja nam je obasjala put nove ere BDP-a. Zauvek naš jedan jedinstveni, neponovljivi Jagoš“, kaže se na fejbuks strani Beogradskog dramskog pozorišta. Ambasador Evropske unije Emanuel Žiofre je napisao na svom tviteru da nas je napustio „veliki srpski pozorišni reditelj“, koji je bio „velikan teatra koji će u umetnosti ostaviti neizbrisiv trag“. Direktor Kraljevačkog pozorišta Miodrag Dinulović je ocenio da je „otišao veliki maštar i meštar od teatra“, i da smo „imali tu čast da budemo njegovi savremenici i svedoci njegovog talenta i čudesne eruptivne energije“. Direktor Narodnog pozorišta NIš Spasoje Ž. Milovanović je ocenio d je Marković bio „grandiozan čovek i umetnik“, sa kojim je bio „svaki tren nezaboravan“. Iz Hrvatskog narodnog kazališta Split su podsetili da je Marković bio jedan od najistaknutijih reditelja regiona, koji je snažan trag ostavio u brojnim pozorištima sa kojima je sarađivao, „pa tako i u HNK Split gde je 2014. postavio Molijerove ‘Učene žene'“. Novinarka Mira Adanja Polak je napisla na svom fejsbuku da neće zaboraviti Markovića „i njegova oduševljenja sa kojima je živeo i radio“. „Volela sam to naše prijateljstvo i puteve… Nedostajaće njegov uvek isti, upitni pogled posle svake premijere: ‘Kako je bilo?’ A bilo je uvek fantastično“, napisala je Adanja Polak. Novinarka Ljubica Gojgić je na svom tviteru napisala povodom preranog odlaska Markovića da je bio divan čovek „beskrajno talentovan u pozorištu, nenadmašno šarmantan van scene“. „Mali rastom,veliku je senku pravio veliki Jagoš.Toliko veliku da se u nju sklone svi koji i vole i žive pozorište. Spavaj sa mirom, pokriven belim krilima,okružen prijateljima i junacima kojima si davao ljudska srca i u kojima smo se prepoznavali“, napisao je dramaturg Siniša Kovačević.

Reditelj Jagoš Marković preminuo je u 57. godini, saopštilo je Narodno pozorište. Jagoš Marković je bio stalni reditelj Narodnog pozorišta od 2008. godine i jedan od od najistaknutijih pozorišnih reditelja u regionu. „Marković, autentičan i darovit stvaralac, koji nije podilazio diktatima trendova i koji je svojim jedinstvenim rukopisom stvarao pozorišna čuda nabijena energijom, maštom, duhovitošću i višim poetskim istinama, rođen je 1966. godine u Podgorici“, navodi se u saopštenju Narodnog pozorišta. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Borjane Prodanović i Svetozara Rapajića. U Narodnom pozorištu u Beogradu je režirao najznačajnije naslove svetske i domaće klasike: „Učene žene“, „Hasanaginica“, „Gospođa ministarka“, „Pokondirena tikva“, „Dr“, „Antigona“, „Ožalošćena porodica“, „Magbet“, „Urnebesna tragedija“, „Pepeljuga“ i „Figarova ženidba“. U drugim teatrima u zemlji i inostranstvu režirao je više od 50 predstava, a među najznačajnijim su „Romeo i Julija“, „Kate Kapuralica“, „Dekameron dan ranije, „Lukrecija iliti Ždero“, „Skup“, „Bogojavljenska noć“, „Govornica“, „Sumnjivo lice“, „Uobraženi bolesnik“, „Tako je ako vam se tako čini“, „Porodicne priče“, „Gospoda Glembajevi“, „Jesenja sonata“, „Galeb“, „Zora na istoku“, „Naši sinovi“, „Svinjski otac“, „Hasanaginica“, „Tartif“, „Hekuba“… U čuvenom švedskom Kraljevskim pozorištu „Dramaten“, povodom jubileja tog teatra, režirao je 2008. godine Strinbergovu „Kraljicu Kristinu“. Posle raspada Jugoslavije, bio je prvi srpski reditelj koji je radio na Dubrovačkim ljetnim igrama („Romeo i Julija“, 2014.) Dobitnik je više od 50 strukovnih, festivalskih i državnih nagrada među kojima su: Nagrada „Bojan Stupica“, Nagrada oslobođenja Beograda, Trinaestojulska nagrada, Nagrada „Mića Popović“, Nagrada za svekupan doprinos stvaralaštvu Crne Gore, Nagrada grada Beograda, Nagrada grada Podgorice, Sterijina nagrada, nekoliko nagrada „Zlatni ćuran“, „Ardalion“…

Komemoracija povodom smrti reditelja Jagoša Markovića, biće održana u sredu 27. septembra u 11 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, saopštili su iz nacionalnog teatra Opelo je zakazano istog dana, u 14 časova, na Novom groblju u Beogradu, a sahrana, pola sata kasnije, u Aleji zaslužnih građana. Jagoš Marković, stalni reditelj Narodnog pozorišta u Beogradu i jedan od najistaknutijih srpskih pozorišnih reditelja, kao i čitavog regiona, preminuo je 22. septembra u 57. godini.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Nedelja
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana