Batut:Ðaci u školama treba da poštuju epidemiološke mere Tanjug

Objavljeno: 28.01.2022. 18:34 Izmenjeno: 28.01.2022. 18:34

Prema trenutno raspoloživim podacima dostupne vakcine obezbeđuju visok nivo zaštite, a posebno od razvoja težih oblika bolesti i smrtnog ishoda, navedeno je u saopštenju.

U periodu od 20. do 26. januara bilo je 5.480 zaražene dece školskog uzrasta, a s obzirom na to i na činjenicu da se omikron varijanta virusa brzo širi iz Instituta za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ poručuju da učenici i zaposleni u školama moraju da se pridržavaju opštih mera prevencije u borbi protiv kovida-19.

U saopštenju postavljenom na sajtu Instituta navedeno je da te mere podrazumevaju pravilno korišćenje zaštitnih maski, održavanje fizičke distance, redovnu i pravilnu higijenu ruku, kao i redovno čišćenje i dezinfekciju prostora škole uz dobro provetravanje školskih prostorija.

Prostorije je neophodno provetravati na svakom školskom odmoru, kao i između smena, a kada vremenski uslovi dozvole, preporučuje se održavanje nastave uz otvorene prozore.

Takođe, veliki značaj imaju i izolacija potvrđenih slučajeva infekcije, testiranje, praćenje kontakata i karantin.

Iz Batuta upozoravaju da učenici ne treba da dolaze u škole ukoliko imaju bliske kontakte sa zaraženim članovima porodice, već treba da ostanu u kućnoj izolaciji pet dana od momenta kontakta.

Ukoliko se u tom periodu ne pojave simptomi bolesti karantin se prekida bez testiranja.

Kao jedan od specifičnih oblika prevencije izdvojena je vakcinacija.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 4°C

Pretežno oblačno

Ponedeljak
Jak vetar

Max: 8°C
Min: 4°C

Jak vetar

Vremenska prognoza za 5 dana