Banko:Kentaur podvarijanta omikrona nije postala dominantna tanjug

Objavljeno: 21.08.2022. 11:17 Izmenjeno: 21.08.2022. 11:17

Banko je naglasila da su od omikron soja kovida-19 najzaštićenije osobe sa takozvanim hibridnim imunitetom, što je kombinacija tri primljene vakcine i prirodno preležane infekcije.

Virusolog Instituta za mikrobiologiju i virusologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, profesor Ana Banko, izjavila je da je kenataur podvarijanta omikron soja korona virusa primećena u više od 20 zemalja, ali da zasad ne pokazuje veći kapacitet probijanja imuniteta i da nije sigurno da li bi mogla da postane dominantan.

„Kentaur varijanta virusa je subvarijanta omikrona. Iako do sada nije pokazala veći kapacitet probijanja imuniteta u odnosu na još dominantnu BA.5 subvarijantu, kentaur ima jači afinitet vezivanja za receptore na našim ćelijama. Nejasno je da li bi mogo da preuzme dominaciju od BA.5. Mnogi joj ne daju takve šanse“, izjavila je Banko za Politiku.

Navela je da je poslednjih dana jedino u Indiji zabeležen porast prisustva kentaur podvarijante, ali je primetila kako njega ne prate znacajne promene broja hospitalizovanih.

Ona je navela da osobe vakcinisane sa tri doze i dalje imaju visoku zastitu od težih kliničkih posledica kovida-19 i objasnila kako je četvrta doza vakcine namenjena starijima od 50 godina i mlađima od 50 godina koji imaju neka pridružena oboljenja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana