Banjac: Milena Dravić jedina autentična filmska glumica Tanjug

Objavljeno: 17.07.2018. 20:53 Izmenjeno: 19.07.2018. 07:46

Glumica Mira Banjac otvorila je večeras u Subotici izložbu fotografija “Milena” koja je posvećena, kako je istakla, jedinoj autentičnoj filmskoj glumici Mileni Dravić.

FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

foto Tanjug/ arhivski snimak

“Ovo lice, koje je pred vama i kojim ste okruženi, najskuplje je lice naše kinematografije”, rekla je Banjac u prostorijama Otvorenog univeziteta u Subotici gde je postavljena izložba od 70-tak fotografija koje svedoče o bogatom opusu Milene Dravić, a koju su priredili Stefan Arsenijević i Maja Medić.

“Morate da znate da ste bogati jer ste u prisustvu velike karijere. Ne dogodi se to svaki dan i neće se mnogo puta dogoditi. Ja sam saputnik te velike karijere. To je veliki put za kojim sam ja štrapackala da bih doživela ovu čast da budem u trenutku istorije prave velike umetnosti i moramo da budemo toga svesni”, rekla je Banjac.

Ona je podsetila da na dve divne karijere – Milene Dravić i Dragana Nikolića, koje “čine čast zemlji koja ponekad misli da joj kultura ne treba”.

“Milenino lice je pečat najboljeg što smo imali i što još uvek imamo”, rekla je Banjac.

Ona je naglasila i da je Milena Dravić jedina naša autentična filmska glumica.

“Svi smo dolazili iz pozorišta, ali Milena je jedina autentična filmska glumica. Ipak to nije sve. Taj ogroman talenat je doživeo pravo umetničko zrenje i ona je tražila put da deo svog dara definiše u pozorištu, jer je ona prvorazredna karakterna glumica”, naglasila je Banjac.

Direktor Festivala evropskog filma Palić Radoslav Zelenović podsetio je na trenutak pre 59 godina kada je Dravić odabrana za glavnu ulogu u filmu “Vrata ostaju otvorena” po scenariju Vlade Paskaljevića, u režiji Františeka Čapa, što je bio početak briljantne karijere tokom koje je ostvarila više od 160 filmskih i televizijskih uloga.

“Sve su to izvanredne uloge po kojima se pamti i prepoznaje film sa naših prostora. Tačnije, sve što je do sada radila jeste svojevrsna ostavština za budućnost. Milena Dravić je kulturno dobro od najvećeg značaja za ovu zemlju”, naglasio je Zelenović.

On se prisetio i 2000. godine kada je Mileni Dravić uručena prva nagrada “Aleksandar Lifka” uprkos svim pritiscima i pretnjama da to ne čine.

“Izlazak Milene Dravić na Letnju pozornicu smatram jednom od najvećih pobeda tokom ovih 25 godina festivala”, rekao je Zelenović.

Dravić, dirnuta rečima svojih prijatelja, rekla je da sve što je radila, trudila se da bude najbolje moguće i da je uvek imala divne saradnike, velike reditelje, glumce sa kojima je mogla da ostvari uloge kojima je bila zadovoljna.

“Dobila sam i previše nagrada, ali uvek mi je bilo važno samo to moje unutrašnje osećanje. Mogla sam da dobijem i dva Oskara, ne bi vredelo ako ja nisam zadovoljna ulogom koju sam ostvarila. Sada imam veliko bogatstvo, mnogo filmova, divne prijatelje i dve knjige koje su došle sa nagradama “Joakim Vujić” i “Dobričin prsten””, dodala je Dravić.

Dravić je bila osam godina na čelu Saveta palićkog festivala za koje kaže da su bile period velike borbe protiv mnogo prepreka i da je srećna što je Festival evropskog filma Palić prošle godine proglašen najboljim evropskim filmskim festivalom.

Dravić je na Palić došla iz Pule gde je takođe predstavljena izložba fotografija, kao i monografija koju je priredila Tatjana Nježić kao 22. knjigu u ediciji posvećenoj dobitnicima nagrade “Dobričin prsten”.

Nježić je rekla da je u Puli bilo divno, a ono što je najvažnije je što je Dravić uspela da uspostavi kontakt između direktorke Pulskog filmskog festivala Gordane Restović i Zelenovića i tako obnovi saradnju pulskog i palićkog festivala.

Nježić je rekla da je bila ogromna čast raditi knjigu o Mileni Dravić, veliki izazov ispunjen strepnjom da li će njenu briljantnu karijeru uspeti da smesti između korica knjige i sačuva DNK njenog dela.

Knjiga ima pet celina i tri sloja koja se prepliću i pokazuju suštinu njenog stvaralačkog pristupa, njen “punokrvan odnos prema životu, drugim ljudima i stvarima” i “master klas kako se živi na braniku najvećih vrednosti i nikad se ne poklekne”.

“Želim Vam da kroz vrata filma, koja ste otvorili na početku karijere, prođe još mnogo dobrih filmova i velikih uloga”, poželeo je Zelenović velikoj Mileni Dravić kojoj će na Letnjoj pozornici biti uručen srebrnjak povodom 25 godina palićkog festivala.

 

Mileni Dravić uručen srebrnjak povodom 25.FEF

Glumici Mileni Dravić, prvom laureatu nagrade “Aleksandar Lifka” za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji i počasnoj predsednici Saveta Festivala evropskog filma Palić, večeras je na Letnjoj pozornici uručen srebrnjak povodom 25. izdanja palićkog festivala.

Direktor festivala Radoslav Zelenović rekao je da je mnogo toga iza njih, ali da je konstanta FEF od prvog dana bila Milena Dravić.

“Ona je u najkritičnijim godinama bila sa nama, krajem devedesetih i početkom novog milenijuma. Zasipala nas je svojom ljubavlju, pomogla nam da opstanemo i svojim profesionalizmom učinila da od male smotre dođemo prošle godine do titule najboljeg evropskog filmskog festivala”, istakao je Zelenović.

Dravić, koju je publika na nogama pozdravila dugim i gromoglasnim aplauzom, zahvalila je Paliću i dodala da je srećna što je deo festivala, da je svim srcem radila da on opstane.

“Bila je to bitka, borba, ipak se uspelo. Srećna sam što sam ponovo ovde, sa publikom na Paliću, dugo se nismo videli, ovo je značajan dan za mene. Volim vas sve”, rekla je Dravić.

“Vi kao publika možete da pomognete da se ovaj festival i dalje razvija. Vi ste borci za umetnost i kulturu ove zemlje”, poručila je Dravić okupjenima na Letnjoj pozornici koji su imali priliku da pogledaju i “Mali film o velikoj Mileni” reditelja Miloša Radovića.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 17°C

Delimično oblačno

Ponedeljak
Moguća kiša

Max: 12°C
Min: 10°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana