Balet „Labudovo jezero“ u SC 11. marta

Kultura 23. 02. 2016. 16:28:22

Balet „Labudovo jezero“, na muziku Petra Iljiča Čajkovskog, u koreografiji i režiji Dimitrija Parlića, sa prvacima Nacionalnog baleta Holandije Anom Cigankovom i Jozefom Vargom u glavnim ulogama, biće izveden 400. put 11. marta u Sava Centru.

U tom antologijskom ostvarenju, prema libretu Vladimira Begičeva i Vasilija Gelcera, Cigankova će se beogradskoj publici predstavila ulogama Odete i Odilije, a Varga će biti princ Zigfrid.

Cigankova, rođena u Novosibirsku (Rusija), po završetku tamošnje Baletske škole pozvana je u Boljšoj teatar gde je ubrzo promovisana u solistkinju.

Godine 2004. otišla je u Budimpeštu gde je postala primabalerina u Nacionalnom baletu Mađarske. Tri godine kasnije je postala primabalerina i Nacionalnog baleta u Amsterdamu.

Kao gošća, nastupala je u Bečkoj državnoj operi, Mađarskom nacionalnom baletu, Rimskoj operi, na Festivalu Nurejev sa Državnim baletom Tatarstana.

Varga, rođen u Slovačkoj, školovao sa na baletskom Konzervatorijumu u Bratislavi, kao i na baletskoj Akademiji u Monte Karlu.

Bio je član Češkog nacionalnog baleta, ciriškog Baleta, a od 2007. je angažovan u Nacionalnom baletu Holandije.

Nosilac je brojnih baletskih priznanja. Baletski magazin „Dance Europe“ uvrstio ga je u grupu 100 najboljih internacionalnih igrača.

U predstavi će učestvovati celokupni ansambl Baleta i Orkestar Narodnog pozorišta u najvećem sastavu pod dirigentskom upravom Ane Zorane Brajović.

„Labudovo jezero“, biser klasičnog baletskog reprtoara, premijerno je izveden u Narodnom pozorištu, u ovoj koreografskoj postavci, 14. maja 1970. godine.

Parlić je zadržao koreografsku celinu u drugom činu Lava Ivanova sa pojedinim koreografskim intervencijama, dok je prvi i treći čin kreirao sam.

Suštinu ovog dela, za koje Čajkovski nije ni pretpostavljao da će postati ezoteričan, magičan, snažno ekspresivan i najigraniji balet u istoriji, čine zakletva kao iskušenje ljubavi i prevare, sazrevanje kroz odluke, ljudsko dvojstvo, lukavost, žrtvovanje, sjedinjavanje u fiktivnoj smrti i apoteoza idealnoj ljubavi.

Restauraciju scenskog dizajna prema originalu Kžištofa Pankijeviča uradili su Boris Maksimović (dekor) i Katarina Grčić (kostimi).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Delimično oblačno

Trenutna temperatura 18°C

Delimično oblačno

Subota
Jak vetar

Max: 21°C
Min: 13°C

Jak vetar

Vremenska prognoza za 5 dana