Bajden: Uveren sam da možemo da unapredimo bliske veze tanjug

Objavljeno: 20.05.2022. 21:14 Izmenjeno: 24.05.2022. 11:01

Zahvalio je Vičiću na saradnji i na toploj dobrodošlici koju je priredio novom ambasadoru SAD u Srbiji Kristoferu Hilu, a koji je jedan od najiskusnijih američkih diplomata.

Američki predsednik Džozef Bajden uputio je čestitku predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom ponovnog izbora i poručio da se raduje produbljivanju bliske saradnje na unapređenju evropskih integracija Srbije, proširenju bilateralnih bezbednosnih i ekonomskih veza i unapređenju regionalne stabilnosti i prosperiteta.

„Ovo su vremena od ključnog značaja za Evropu. Primio sam na znanje da se Srbija pod vašim rukovodstvom pridružila grupi od 140 demokratskih država iz celog sveta u Ujedinjenim nacijama u osudi Putinovog rata u Ukrajini. Važno je da ostanemo ujedinjeni u slanju snažnih poruka podrške Ukrajini i osudi brutalnog rata koji je Rusija sama izabrala“, naveo je Bajden.

„Ambasador Hil i tim u našoj ambasadi spremni su da podrže Vaše napore da nastavite sa jačanjem vladavine prava i borbom protiv korupcije, diversifikacijom izvora energije u Srbiji i ispunjavanjem klimatskih ciljeva, kao i Vaše napore na produbljivanju regionalne ekonomske saradnje na način koji promoviše integraciju sa Evropskom unijom za sve zemlje Zapadnog Balkana“, naveo je američki predsednik.

Dodao je da s obzirom da su izbori prošli želi da ohrabri Srbiju da napravi pomak napred u promovisanju mira i stabilnosti širom regiona i da preduzme proaktivne korake, uključujući kompromis kada je to potrebno – u cilju brze normalizuje odnosa sa Kosovom kroz dijalog pod pokroviteljstvom Evropske unije.

„Sjedinjene Države će nastaviti da se blisko angažuju sa Vama, Prištinom i našim partnerima iz Evropske unije u pravcu ostvarenja ovog važnog cilja“, poručio je Bajden i dodao:“Imao sam čast da provedem vreme sa Vama kada sam posetio Srbiju kao potpredsednik 2016. godine i uveren sam da možemo da unapredimo bliske veze i zajedničke interese naše dve zemlje, kao i da zajednički radimo na prevazilaženju izazova miru i bezbednosti širom sveta. Naši građani zavise od našeg vođstva; imamo i priliku i obavezu da izgradimo mirnu budućnost ukorenjenu u većoj slobodi i prosperitetu za sve“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Petak
Vedro

Trenutna temperatura 32°C

Vedro

Subota
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 33°C
Min: 23°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana