Bajden u Beogradu, pozitivan signal

Objavljeno: 16.08.2016. 08:31 Izmenjeno: 16.08.2016. 14:42

Potpredsednik SAD Džozef Bajden doputovaće danas u Beograd, gde će razgovarati sa srpskim državnim vrhom, a analitičari ocenjuju da je reč o jako važnoj poseti, te manifestaciji podrške evropskom putu Srbije i reformskom kursu vlade Aleksandra Vučića.

Dolazak potpredsednika SAD Džozefa Bajdena danas u Beograd pomeren je za par sati zbog loših vremenskih uslova u SAD. Kako je saopštila Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima dolazak potpredsednika SAD na aerodromu „Nikola Tesla“ pomeren je za 12.30 časova. Bajdena će dočekati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Svečani doček predviđen je u Palati Srbija, popodne, gde će ga dočekati premijer Aleksandar Vučić.

Posle razgovora dveju delegacija, te tet-a-tet sastanka Vučića i Bajdena, iza zatvorenih vrata, premijer i potpredsednik SAD će se obratiti novinarima.

Bajden će razgovarati i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Prema nezvaničnim informacijama, Bajden dolazi sa suprugom, ali i delegacijom u kojoj je preko 400 ljudi.

Tokom njegovog boravka u glavnom gradu Srbije na snazi će biti sve neophodne bezbednosne mere, kakve su već viđene, prilikom njeghove prve posete Beogradu, 2009. godine. Ministarstvo unutrašnjih poslova najavilo je da preduzima sve neophodne bezbednosne mere kada je reč o posetama potpredsednika SAD Džozefa Bajdena i švedskog premijera Stefana Levena i moli građane za razumevanje zbog zatvaranja pojedinih saobraćajnica.

Predstojeća poseta drugog čoveka američke administracije predstavlja, po oceni analitičara, pozitivan signal s obzirom na to da SAD podržavaju evropski put Srbije i da su odigrale aktivnu, može se reći i veoma značajnu, ulogu u deblokadi procesa otvaranja poglavlja 23 I 24 u pregovorima sa EU.

Bajden, u odlazećoj američkoj administraciji zadužen za Balkan, u posetu Beogradu stiže neposredno po formiranju nove vlade.

Šta će biti teme njegovih razgovora nisu još saopštile ni američka, ni srpska strana.

Nema ipak sumnje da će tema biti dijalog Beograda i Prištine, kao i još neka, otvorena, ali nezaključena pitanja, poput paljenja američke ambasade, slučaja Bitići, te, mimo bilateralnih odnosa, pitanja koja takođe manje-više nisu nova, uključujući odnose sa Rusijom, migrantsku krizu, terorističke napade…

Novi momenat u odnosima dve strane naznačen je u martu ove godine, kada je potpredsednik SAD pozvao premijera Vučića telefonom na 17. godišnjicu bombardovanja naše zemlje i preneo mu da „žali zbog civilnih žrtava tokom akcije NATO, kao i tokom ratova 90-tih“.

Bajden će se danas po drugi put sastati sa premijerom Vučićem od septembra prošle godine, kada su se sastali u Vašingtonu, a Bela kuća je nakon toga sopštila da je potpredsednik SAD u razgovoru s Vučćem ukazao na strateški značaj napora Srbije da promoviše pomirenje u regionu, uključujući napredak u dijalogu sa Kosovom pod pokroviteljstvom EU.

Nekadašnji američki diplomata i stručnjak za Balkan Džejms Huper ocenjuje u susret dolasku američkog potpredsednika da je Bajdenova poseta Beogradu potencijalno jako važna, ukoliko sa sobom nosi poruku da SAD žele da razviju bliskiji partnerski odnos sa Beogradom.

Bliskiji odnos SAD i Srbije mogao bi da donese dobro ne samo dvema državama, već i Prištini.

„Najvažnije za Srbiju je da će joj to omogućiti da krene napred i izađe iz uglavnom statične i zastarele političke doktrine – nasleđa iz Titove ere pozicioniranja između blokova SAD/Evropa i Rusije, politike „ni Istok, ni Zapad“, koji je doveo do izloženosti ruskim hegemonističkim ekonomskom i političkom težnjama, a da za uzvrat nije ostvarila značajan uticaj niti kod Rusije niti sa Zapadom“, naveo je Huper u autorskom tekstu koji prenosi Radio Slobodna Evropa.

Što se posete Prištini tiče, očekuje se da će u susretu Bajdena sa tamošnjim liderima biti reči o saradnji Kosova i SAD, ispunjavanju odrednica Briselskog sporazuma i daljoj saradnji sa Srbijom na regulisanju „međudržavnih odnosa“, budući da SAD srpsku pokrajinu smatraju posebnom državom i podržavaju put Prištine ka evropskim I međunarodnim institucijama – članstvu u EU I NATO.

U Prištini će se sastati sa predsednikom i premijerom Kosova Hašimom Tačijem i Isom Mustafom. Bajden i njegova supruga Džil će posetiti mesto u blizini baze „Bondstil“ gde će učestvovati u ceremoniji posvećenoj imenovanju ulice u čast njihovog pokojnog sina Boa Bajdena, gde bi trebalo i da se obratiti okupljenima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 2°C

Sumaglica

Ponedeljak
Promenljivo oblačno

Max: 6°C
Min: -1°C

Promenljivo oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana