Džozef Bajden u utorak u Beogradu sa Vučićem i Nikolićem Tanjug

Objavljeno: 11.08.2016. 10:16 Izmenjeno: 12.08.2016. 19:11

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastaće se sa potpredsednikom Sjedinjenih Američkih Država Džozefom Bajdenom u utorak, 16. avgusta, saopšteno je iz Vlade Srbije i Predsedništva.

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastaće se sa potpredsednikom Sjedinjenih Američkih Država Džozefom Bajdenom u utorak, 16. avgusta, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Sastanci će biti održani u Palati Srbija.

Program ove posete biće blagovremeno dostavljen medijima, navodi se u saopštenju.

 

 

Bajden će od Prištine tražiti deblokadu Briselskog sporazuma

 

Predsednica centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović izjavila je danas da će jedna od tema tokom posete potpredsednika SAD Džozefa Bajdena biti normalizacija odnosa Beograda i Prištine i da veruje da će od Prištine tražiti da deblokira Briselski sporazum.

„Bez dileme jedna od tema biće normalizacija odnosa Beograda i Prištine, a u prilog tome govori činjenica da dolazi u posetu Beogradu i Prištini. Verujem da će određenih zahteva prema Prištini biti da se nastavi sa procesom, te da se blokada implementacije Briselskog sporazuma deblokira“, rekla je Joksimović na TV Pink.

Ona je istakla da je predstojeća poseta Bajdena Beogradu i Prištini od 15. do 17. avgusta, veoma važna, da je pozitivan znak, te da SAD podržava Evropski put Srbije i da su odigrali aktivnu ulogu u otvaranju poglavlja 23 i 24.

Joksimović je ukazala da je u spoljnoj politici najvažnije prepoznati trenutak i na osnovu toga donositi odluke, te da se mala država mora prilagođavati onome što se na globalnom planu dešava.

Kako kaže, Bajden pripada odlazećoj administraciji, ali ko god bude novi predsednik SAD, nastavlja ona, kurs spoljne politke neće se mnogo menjati, jer je to politika koja predstavlja kontinuitet.

Upitana koliko je teško održati dobre odnose i sa Rusijom i sa SAD, ona je rekla da je predizborna kampanja prethodnog i budućeg premijera bila obojena evropskom integracijom Srbije.

„Ponuđena rešenja pokazala su da će se ostati na tom kursu. Međutim, Srbija se nije usaglasila sa spoljnom politikom EU, nije uvela sankcije Rusiji“, rekla je Joksimović.

Govoreći o odnosu Srbije i Hrvatske ona je naglasila da su ti odnosi u kritičnoj fazi, da je Hrvatska ušla u „vrtlog talačkog odnosa prema braniteljima koji proizvode antisrpsku kampanju“, te da odnosi beleže nisku tačku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Sumaglica

Trenutna temperatura 5°C

Sumaglica

Ponedeljak
Oblačno

Max: 7°C
Min: 2°C

Oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana