Bajatović: Tranzit gasa kroz Bugarsku ne podleže „rubljizaciji“ tanjug

Objavljeno: 24.03.2022. 12:46 Izmenjeno: 25.03.2022. 11:39

Dodao je da je dobro što Gasprom i Gaspromeksport nisu na listi sankcija i napomenuo da Srbija nije označena kao neprijateljska zemalja Ruske Federacije.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da neće biti „rubljizacije“ plaćanja tranzita ruskog gasa, kao i da Bugarska po ugovoru o Balkanskom toku, koji važi 20 godina, ne može da prekine transport gasa kroz njenu teritoriju

„Transport su (Rusi) već platili Bugarima do kraja 2023. godine u dolarima, kako je bilo dogovoreno. Mi u Srbiji to (tranzit gasa) naplaćujemo u evrima, a ukoliko ne bude moguće u evrima, neke količine gasa koji pripada Gaspromeksportu uzećemo i na taj način se naplatiti kao da smo ga dobili u evrima“, rekao je Bajatović Tanjugu.

„Mislim da se to nikad neće ni desiti. Dakle, trebalo bi da možemo da uspešno rešimo pre svega pitanje gasa, a čini mi se da ćemo imati razumevanja EU, s obzirom na poziciju u kojoj se nalazi Srbija, i za nabavku ruske nafte“, ocenio je Bjatović.

On je istakao da je Srbijagas počeo s punjenjem rezervoara u Banatskom Dvoru po trenutnim tržišnim cenama koje su, nakon odluke Moskve da uvede plaćanje u rubljama za „neprijateljske zemlje“, dostigle cenu od 1.400 do 1.500 dolara za 1.000 kubnih metara, ukjučujući i trasnport.

Bajatović je rekao da Srbija dobija ugovorenih šest miliona kubnih metara gasa dnevno, uz rezerve u Bantskom Dvoru od 50 miliona kubika našeg i 160 miliona kubnih metara gasa koji pripada Gaspromeksportu, a od čega Srbija može da računa na 40 miliona kubika po berzanskoj ceni.

„Ostatak vrlo uspešno nabavljamo čak i iz Ukrajine, uglavnom preko mađarskih trgovaca, jer Srbija nema firmu koja bi se bavila tim poslom. Nekad se nešto nabavi iz Austrije ili iz mađarskih skladišta, ali sve u svemu, Srbija nema problema sa količinama gasa, zahvaljujući Vladi Srbije, pre svega Ministarstvu finansija i podršci koju smo dogovorili sa predsednikom. Nešto je Srbijagas obezbedio na slobodnom bankarskom tržištu, tako da trenutno imamo dovoljne količine novca“, istakao je Bajatović.

On je dodao da je potrošnja gasa na istorijskom maksimumu za ovo doba godine, a toplane su produžile grejnu sezonu do 15. maja, ali je ocenio da će gasa ipak biti biti dovoljno, jer se očekuje niža potrošnja zbog lepog vremena.

„Uspećemo sve to da uradimo i siguran sam da ćemo uskoro pustiti u rad TE-TO Pančevo, a radimo nešto i u TE-TO Novi Sad, ako zafali nešto struje. Srbijagas je tu fleksibilan, imamo količine, možemo da se snađemo na tržištu i to funkcioniše“, rekao je Bajatović.

Komentarišući odluku Moskve da neprijateljske zemlje plaćaju

gas u rubljama, on je rekao da je to posledica geopolitičkog sukoba u kome ne važi međunarodno pravo, nego pravo sile.

„Oni su Rusima zaplenili 320 milijardi dolara, sad Putin hoće da ojača rublju da bi zadržao svoju unutrašnju ekonomsku stabilnost i naravno da to pravi problem Amerikancima, jer se može pojaviti gasna rublja ili petrojuan ili ćemo se vratiti na petrodolar, ništa to nije nepoznato“. rekao je direktor Srbijagasa.

Bajatović je objasnio da će plaćanje gasa u rubljama značiti da se ne menjaju cene gasa iz ugovora za kupce sa Zapada, nego će oni sada morati da otvore namenske račune kod Ruske centralne banke i na njih uplaćivati svoje obaveze u evrima ili dolarima.

„S pravom je predsednik (Aleksandar Vucić) rekao da moramo da budemo oprezni. U svakom momentu moramo da imamao razrađene alternativne scenarije i da kupimo dovoljne količine nafte i gasa. U tom smislu je Vlada donela odluku o kupovini dodatnih količina nafte, kako bismo imali dovoljno zaliha derivata i nafte, a Srbijagas je ponovo počeo da puni skladište Banatski Dvor da bismo ipak bili sigurni, jer bolje je da imate gas u rezervoaru nego novac na računu“, ocenio je Bajatović.

On je napomenuo kako je Vlada donela odluku da se cene gasa za stanovništvo i za industriju subvencioniše i da zato mora da se vodi računa o trošenju javnih prihovda.

„Hranu imamo, energente smo nabavili, punićemo Banatski Dvor, dovoljno je izvora gasa, za dodatne kupovine imamo dogovor sa trgovcima u regionu, ali i sa proizvođačima gasa i onda ja ne očekujem da tu bude problema“, naglasio je Bajatović.

On je ponovio da Bugarska po ugovoru o Balkanskom toku ne može da prekine tranzit gasa ka Srbiji, ali je upozorio da političke odluke o tome mogu biti iracionalne i da zato treba biti oprezan.

„Ali sve informacije koje sad imamo, pa i gasna matematika u Bugarskoj, Turskoj, Mađarskoj i Srbiji je takva da se to nikome ne isplati. Pa nemaju Bugari drugi gas. Neće ga dobiti ni iz Azerbejdžana, ni iz TAP-a ni iz TANAP-a i šta će da rade? Da isključe celu gasnu privredu? Pogledajte, Šolc pred Bajdenovu posetu kaže “mi to ne možemo da prihvatimo““, naveo je Bajatović.

Istakao je da Nemačka ne može da nađe zamenu za ruski gas u nerednih pet do sedam godina, a da američkog tečnog gasa nema dovoljno, dok je Katar vezan ugovorima za azijsko tržište koje mnogo bolje plaća.

„U slučaju da se to sve baš desi, e onda je to jedna ekonomska apokalipsa, koja neće važiti samo za Srbiju, nego će važiti za celu Evropu. Za nas možda najmanje, zato što smo se dobor obezbedili. Imamo i gas i naftu i hranu i vodu. Ostaje industrija, ali stradaće industrija i u Nemačkoj“, ocenio je Bajatović.

On nije znao da kaže kako će se rešavati pitanja statusa NIS-a i Gaspromeksporta kao ruskih kompanija.

„Pretpostavljam, dok god su Gasprom i Gaspromeksport van sankcionog režima, mi ćemo moći da nađemo odgovor i da se snađemo. Ali te probeme rešava država Srbija. To ne mogu da reše NIS i Srbijagas. Uključena je država i to za sada dobro funkcioniše“, ocenio je Bajatović.

Nedostaje materijal iz Ukrajine,ali rokovi i dinamika ostaju

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, razgovarala je sa predstavnicima konzorcijuma kompanija koje izvode radove na izgradnji gasne interkonekcije Srbija-Bugarska o dinamici izvođenja radova i pronalaženju rešenja u vezi sa problemima u nabavkama, koje su nastale zbog rata u Ukrajini i krizi na tržištu, saopštilo je Minsitarstvo.

„Projekat izgradnje gasnog interkonektora Niš-Dimitrovgrad je strateški važan za Srbiju i energetsku bezbednost zemlje i predstavlja osnovu buduće diverzifikacije snabdevača, čime i Srbija i region dobijaju veću sigurnost u gasnom sektoru“, ocenila je posle sastanka Mihajlovićeva.

Ona je navela da rat u Ukrajini utiče na svetska tržišta, dostupnost sirovina i materijala.

„Ministarstvo je tu da pomogne u prevazilaženju problema, imajući u vidu da naredne godine svi radovi treba da budu završeni. S obzirom na to da se projekat finansira i sredstvima EU, u njemu učestvuje i Bugarska, gasna interkonekcija ima i regionalni značaj“, rekla je Mihajlovićeva.

U saopštenju se navodio da su predstavnici konzorcijuma kompanija koje izvode radove kazali ministarki da zbog nedostatka čelika na tržištu postoji mogućnost kašnjenja radova, s obzirom na činjenicu da zbog rata u Ukrajini ne postoji nijedna kompanija koja može da ponudi i isporuči potreban materijal.

Ministarstvo je saopštilo da je na sastanku, kojem su prisustvovali predstavnici Ministarstva finansija i JP „Srbijagas“, dogovoreno da se ubrzaju sve procedure i razmotre alternativna rešenja, ali bez promene ugovora.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana