„A,vi što dižete spomenike Budaku,imenujete ulice po Barišiću“ Tanjug

RegionRegion Pocetna 08. 11. 2019. 17:51:16

Napadate Srbiju zbog spomenika časnom oficiru, a vi dižete spomenik teroristi Barišiću i dajete imena ulicama po koljaču Budaku, oštro odgovorio predsednik Vučić na prigovore iz Hrvatske što će u kasarni u Novom Sadu biti postavljena ploča generalu Bratiću, koji je poginuo u operacijama kod Vukovara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odbacio je prigovore iz Hrvatske što će unutar kasarne u Novom Sadu biti postavljena ploča generalu Mladenu Bratiću, koji je poginuo u operacijama kod Vukovara i ukazao da primedbe upućuju oni koji dižu spomenike ustaši Miletu Budaku i imenuju ulice po teroristi Miru Barišiću.

„Pitaju me o nekoj ploči, za koju nisam ni znao, a onda mi je Andrej Plenković rekao da se postavlja ploča našem zameniku komandantu brigade i to unutar kasarne, u neku sobu. Nema spomenika, nema ničeg“, rekao je Vučić na pitanje hrvatskog novinara u Ženevi, i primetio da su Hrvati od toga napravili kao da je izbio treći svetski rat i da su samo oni žrtve. „Pa, oni imaju po celoj Hrvatskoj ulice Mile Budaka i spomenik Miru Barešiću, od Slavonskog broda, pa do ko zna kog mesta“, primetio je Vučić.

Podsetio je da je Budak tražio da se trećina Srba poubija, trećina protera, a trećina bude pokatoličena.

Za Barešića je podsetio da ga je sud osudio kao teroristu, i to, kaže, ne srpski sud, već švedski, a Hrvati su mu podigli spomenik i kažu da je to njihov heroj, jer je ubio jugoslovenskog ambasadora Vladimira Rolovića.

U sklopu obeležavanja Dana 1. brigade Kopnene vojske, u Spomen sobi u vojnom kompleksu u Dunavskoj 33, u Novom Sadu otkrivena je spomen ploča general-majoru Mladenu Bratiću (1933-1991).

Njega je, inače, rat u Hrvatskoj zatekao na mestu komandanta Novosadskog korpusa Jugoslovenske narodne armije.

Kada je otpočela Vukovarska operacija, Bratić je izabran za jednog od komandanata i komandovao je „severnim“ delom operacije.Tokom operacije nedaleko od Vukovara general Bratić je poginuo kada je pogođen topovskom vatrom u šumi Đergaj, kod Borova naselja.

Sveukupno, oko 1.300 vojnika JNA izgubilo je život u bici u Vukovaru i okolnim mestima.Bratić je jedini general na jugoslovenskoj -srpskoj strani koji je poginuo u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 14°C

Pretežno oblačno

Četvrtak
Malo i umereno oblačno

Max: 21°C
Min: 14°C

Malo i umereno oblačno

Vremenska prognoza za 5 dana