Avaz:Od Vučića učiti kako se ekonomski upravlja zemljom Tanjug

Objavljeno: 15.10.2020. 14:17 Izmenjeno: 16.10.2020. 10:56

Sarajevski Dnevni avaz povodom procene MMF da će pad BDP-a u Srbiji biti samo 1,5 odsto, odnosno da će Srbija biti broj 1 u Evropi, konstatuje da je trebalo imati hrabrosti kao što je imao Aleksandar Vučić da sprovede reforme i dovede Srbiju na mesto na kome se sada nalazi.

Kako navodi list, Srbija, u koju sada gleda razvijena Evropa i kaže – od njih, od njihovog predsednika treba učiti kako se ekonomski upravlja zemljom u najtežim vremenima, jer je do pre samo nekoliko godina, piše, Srbija bila na ivici ekonomske provalije.

„Da li je neko u Srbiji imao čarobni štapić? Ne. Samo je njihov predsednik Aleksandar Vučić, i kao premijer i kao predsednik, imao hrabrosti, znanja i političke odlučnosti da napravi energične i teške reforme koje su Srbiju danas dovele na sam vrh Evrope! Svi svetski lideri oficijelno čestitaju Srbiji na uspehu – od Amerike, Rusije i Kine do Nemačke i Francuske“, piše Dnevni avaz.

Sarajevski list dodaje i da je pouka za BiH jasna -treba se, bez kompleksa, opametiti i poučiti primerom Srbije „da izađemo iz ekonomskog ambisa u koji srljamo“

Dodaje se da je pad u Bosni i Hercegovini u drugom kvartalu bio 9,3 posto, a za celu godinu MMF odposto, Hrvatske -9 posto, Albanije -7,5 posto, Mađarske -6,1 posto, Severne Makedonije -5,4 posto, Rumunije -4,8 posto i tako redom od svake zemlje u Evropi

Pritom, BiH ima mnogo veću nezaposlenost od Srbije, oni 7,3 odsto a mi blizu 40 odsto.

„Imali smo veću prosečnu platu, a sada ne možemo ni da dobacimo do 500 evra (trenutno 493), a Srbija je tu granicu prešla još prošle godine i ide ka 520, 530, 540… I povećavaju plate u sledećoj godini.

„Penzije – opet su veće u Srbiji i to punih 10 odosto, a najavili su i povećanje za sledeću godinu od gotovo 6 odsto. Strane direktne investicije – da li se neko zapita kako je predsednik Srbije još kao premijer podigao Srbiju na ekonomski pijedestal na kome ga ne mogu stići ni članice EU“, piše Avaz.

Kako se navodi u analizi, sa 1,6 milijardi evra u prvoj polovini godine, Srbija čini 61 odsto svih direktnih investicija na zapadnom Balkanu , a što je još značajnije, iza Srbije su i Hrvatska, Slovenija, Rumunija, Bugarska.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 30°C

Vedro

Ponedeljak
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 35°C
Min: 21°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana