Austrijski kancelar sa patrijarhom Porfirijem Tanjug

Objavljeno: 17.03.2022. 17:03 Izmenjeno: 18.03.2022. 11:59

Prethodo je u četiri oka razgovarao sa premijerkom Anom Brnabić, a održan je i plenarni sastanak delegacija Vlade Srbije i Savezne vlade Austrije.

foto Tanjug

 

Austrijski kancelar Karl Nehamer sastao se posle podne u Beogradu sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Porfirijem.

Nehamer je, na početku sastanka, izrazio zadovoljstvo što je upoznao patrijarha SPC i zahvalio mu što je izdvojio vreme za susret sa njim.

„To je čast za mene“, rekao je Nehamer i preneo da je tokom dana imao dobre razgovore sa predsednikom i premijerkom Srbije.

Dodao je da je za Evropu „šok“ što se na njenom tlu ponovo ratuje, i da je sada izazov za sve kako izaći iz ove krize i uspostaviti mir.

Patrijarh Porfirije je Nehameru poželeo dobrodošlicu u Srbiju, i naveo da je dijalog jedini način da se izađe iz ove krize.

Patrijarh i Nehamer razgovaraju u zgradi Patrijaršije, a gosta iz Austrije dočekao je vikarni episkop Sava, šef kabineta patrijarha srpskog.

Austrijski kancelar se ranije danas sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu, a nakon toga priređen je radni ručak.

Nehamer je posle sastanka sa premijerkom Brnabić, na zajedničkoj konferenciji za medije, poručio da je važno da se EU jasno odredi prema zemljama Zapadnog Balkana i podvuče da one pripadaju Evropi i Uniji, kao i da se ubrza njihov evropski put.

Istakao je da su odnosi sa Srbijom za Austriju od velikog značaja, jer je Srbija geostrateški i geopolitički važan partner.

Nehamer iz Beograda odlazi u posetu Sarajevu.

U prijateljskom i srdačnom razgovoru Patrijarh je sa zadovoljstvom govorio o veoma dobrim uslovima u kojima deluje Srpska pravoslavna crkva u Austriji i na tome zahvalio kancelaru Nehameru, saopšteno je iz SPC.

Kroz činjenicu da u Austriji živi i radi više stotina hiljada pravoslavnih Srba, patrijarh Porfirije istakao je značaj očuvanja i unapređenja dobrih odnosa srpskog i austrijskog naroda, čemu će važan impuls dati i susreti kancelara Nehamera sa srpskim zvaničnicima.

Sagovornici su razmenili mišljenja o krizi na evropskom kontinentu, a posebno je iskazana velika zabrinutost zbog rata u Ukrajini.

Saglasno je rečeno da je neophodno da se što pre okonča sukob, a prvojerarh Srpske pravoslavne crkve se založio za održavanje stalnog dijaloga kao najboljeg načina za rešavanje svih sukoba i nesporazuma. Kancelar Nehamer je naglasio značaj uloge verskih lidera u prevazilaženju sukoba.

Prijemu su prisustvovali vikarni episkopi toplički Jerotej, hvostanski Justin i marčanski Sava, ambasador Austrije u Beogradu Nikolaus Luteroti i saradnici kancelara Nehamera, navedeno je u saopštenju SPC.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Vedro

Trenutna temperatura 22°C

Vedro

Ponedeljak
Pretežno sunčano

Max: 34°C
Min: 20°C

Pretežno sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana