Austrija donirala pomoć Srbiji za borbu sa kovidom19 Tanjug

Objavljeno: 28.05.2020. 13:15 Izmenjeno: 28.05.2020. 13:15

Austrija donirala prvih osam tona humanitarne pomoći Srbiji u borbi protiv pandemije korona virusa, za 10 najugroženijih opština.

Ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg i savezni ministar Austrije za Evropsku uniju i ustavna pitanja Karolin Edštadler predali su pomoć u prisustvu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića i ministra za evropske integracije Jadranke Joksimović.

Pomoć Razvojne agencije Austrije uručena je u skladištu Crvenog krsta Srbije.

Reč je o paketima sa higijenskim sredstvima, a kako je Tanjugu rečeno u Crvenom krstu Srbije, to je prvi deo pomoći pošto su planirani paketi pomoći i u hrani.

Vrednost osam tona pomoći, koja je danas isporučena, iznosi 10.000 evra, a dobiće je opštine trećeg i četvrte kategorije ugroženosti.

Dačić je zahvalio Austriji na pomoći koja, kako je rekao, već godinama upućuje humanitarnu pomoć Srbiji.

Ministar je rekao da su Austrijanci 25. aprila najavili da će uputiti pomoć Srbiji i da to sada i realizuju.

On je izrazio saučešće svim porodicama koje su tokom panedmije izgubili svoje najbliže i primetio da su se Austrija i Srbija uspešno borile sa pandemijom.

Čestitao je Austriji koja je, kako je rekao, jedna od najuspešnijih po rezultatima u borbi sa virusom i istakao da su se dve zemlje međusobno pomagale u vreme pandemije.

„Takođe, prevezli smo 57 austrijskih državljana iz Srbije u tu zemlju i omogućili da više od 2.000 naših državljana dođe u Srbiju“.

Dačić je izrazio nadu da će epidemiološka situacija biti sve bolja i da će se mere dalje relekasirati.

Napomenuo je, takođe, da je Austrija jedan od najvažnijih partnera i investitora u Srbiji.

Inače, Vlada Austrije donirala je milion evra međunarodnom Crvenom krstu, a deo tih sredstava biće namenjen i Crvenom krstu Srbije.

Austrijski ministar za EU Šalenberg kaže da mu je drago što je u Srbiji i da su ti paketi samo deo pomoći i ističe da se prijateljstvo Srbije i Austrije ne pokazuje samo u lepim vremenima već i u krizi.

„Solidarnost je ulaganje u zajedničku budućnost, zato je EU uložila 3,3 milijarde evra pomoći Zapadnom Balkanu tokom krize sa koronom“, rekao je on.

Čestitao je Srbiji na odličnim merama koje je preduzela u borbi sa pandemijom.

„Cilj nam je da ponovo uspostavimo slobodu putovanja u Evropi, čim se za to budu stekli zdravstveni uslovi. Za to je potrebno još malo strpljenja kada je reč o porodicama u Austriji i Srbiji koje su trenutno razdvojene“, kazao je Šalenberg.

Predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović zahvalio je Austriji na pomoći i rekao da je Crveni krst pravo mesto gde se pokazuje solidarnost između naroda i država.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Subota
Oblačno

Trenutna temperatura 19°C

Oblačno

Nedelja
Poslepodnevni pljuskovi

Max: 25°C
Min: 18°C

Poslepodnevni pljuskovi

Vremenska prognoza za 5 dana