Asiel:Geto vekovima bio rezervisan za nas,danas je on srpski tanjug

Objavljeno: 04.08.2022. 12:59 Izmenjeno: 04.08.2022. 12:59

Akcija „Oluja“ počela je 4. avgusta 1995. godine, i to je najveći egzodus Srba od Drugog svetskog rata, u kojem je ubijeno i nestalo više od 1.700 Srba, a proterano više od 250.000.

Vrhovni rabin jevrejske zajednice u Srbiji Isak Asiel uputio je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i patrijarhu SPC Porfiriju tekst pisma koje su tokom akcije „Oluja“, on i tadašnji rabin Jugoslavije Cadik Danon uputili patrijarhu srpskom Pavlu, a u kojem se ukazuje da su progoni i proterivanja ispisali zajedničke stranice istorije Srba i Jevreja.

U spomen na tragične događaje operacije „Oluja“ u Hrvatskoj, avgusta 1995. godine, Asiel je uputio pismo, u kojem su on i Danon podeili bol sa srpskim narodom:

„Sa dubokim bolom u duši, svedoci smo nečuvenog egzodusa bratskog nam srpskog naroda.

Proterivanja i progoni ispisuju stranice i stranice naše istorije. Sada se to dešava srpskom narodu.

Geto je vekovima bio rezervisan za nas, danas je on srpski.

Prema jevrejskom kalendaru, srpski je egzodus počeo u predvečerje 9. ava, dana i meseca, kada su Jevrejima razoreni i Prvi i Drugi hram. Na taj dan su bili proterani iz Španije, a i prva gasna komora u Aušvicu bila je otvorena 9. ava.

Naši su mudraci pre skoro tri hiljade godina učili: “Bog je uvek sa progonjenima. Kada pripovednik progoni pravednika, Bog je sa progonjenim. Kada zao progoni pravednog, Bog je sa progonjenim. I kada zao progoni zlog, Bog je sa progonjenim“

Vaš bol je i naša bol“.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Sreda
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 32°C

Pretežno vedro

Četvrtak
Sunčano

Max: 34°C
Min: 22°C

Sunčano

Vremenska prognoza za 5 dana