Ašanin: Nova kula KCS uskoro će primiti prve pacijente Tanjug

Objavljeno: 24.02.2022. 19:35 Izmenjeno: 24.02.2022. 19:36

Kako najveći broj ljudi u Srbiji umire od kardiovaskularnih bolesti, značaj novih angio-sala kojih je u novoj zgradi čak osam je neprocenjiv, kaže dr Ašanin.

Najveća i najsavremenije opremljena zdravstvena ustanova – nova kula Kliničkog centra Srbije, koja se prostire na 86.000 kvadratnih metara i na 12 spratova uskoro će primati prve pacijente, rekao je  direktor UKCS dr Milika Ašanin.

On je prilikom obilaska novog Kliničkog centra za Tanjug rekao da će u toj zgradi biti ukupno 825 bolničkih kreveta, koji će biti raspoređeni tako da će 231 krevet biti na jedinici intenzivne nege, 547 kreveta biće na jedinici poluintenzivnog lečenja i 47 kreveta u bolnici za dnevno lečenje.

„Urgentni prijem će prema ozbiljnosti bolesti pacijenta, odnosno, prema riziku koji ima i prioritetu lečenja biti lečen u tri zone: crvenoj, narandžastoj ili žutoj zoni. Ukupno ćemo imati 28 bolesničkih kreveta i želeo bih da kažem da smo mi ranije u Urgentnom centru imali takva samo dva mesta, vidite razliku u kapacitetima“, istakao je dr Ašanin.

Površina novog prostora KCS je 86.000 kvadratnih metara koji je, prema rečima direktora funkcionalno projektovan a proteže se na 12 spratova iznad zemlje i dva ispod.

„Značaj je ogroman, mi dobijamo i prostorne uslove i najsavremeniju i najmoderniju opremu da na najvišem mogućem nivou pružamo zdravstvenu negu“, poručio je direktor UKCS.

„Ono što je za nas jako važno, sve te sale su na istom mestu, u jednoj zgradi. To su duplo veći kapaciteti nego što smo imali ranije, a naše angio-sale bile su raštrkane u više objekata i više zgrada“, objasnio je direktor dr Ašanin.

U dugačkom hodniku nalazi se u nizu 11 operacionih sala od ukupno 34 koliko ih u novoj zgradi ima.

„Rađene su po najsavremenijim standardima, i mi ne znamo da igde postoji igde tako veliki broj operacionih sala na jednom mestu“, kazao je dr Ašanin.

Dodaje da će se raditi u punom kapacitetu, te da će sale biti dostupne tako da će moći da se operišu istovremeno i pacijenti sa urgentnim stanjima i planirane operacije.

Osim kompletnog Urgentnog centra u novu zgradu prelaze i klinika za hematologiju, gastroenterologiju, kardiologiju, te klinika za endokrinu hirurgiju, za grudnu hirurgiju…

„Takođe i Odeljenje za infertilitet i endokrinologiju pola, odeljenje za opekotine klinike za plastičnu hirurgiju, Centar za transplataciju organa“, otkrio je direktor UKCS.

Za pacijente su, u novoj zgradi UKCS, bolničke sobe opremljene po najvišim svetskim standardima dvokrevetne sobe sa kompletnom opremom za monitoring.

„Naši pacijenti će imati poseban komfor koji do sada nisu imali u celokupnom srpskom zdravstvu. Mi ćemo imati 244 dvokrevetne sobe i svaka ima toalet, pored svakog kreveta pristup kiseoniku, monitori za praćenje EKG, krvni pritisak i ostali potrebni parametri“, objašnjava dr Ašanin.

Nova zgrada opremljena je i sa tri magnetne rezonance, šest skenera, te 12 rendgen aparata.

„Od toga u Urgentnom centru će biti jedna magnetna, koju do sada nismo imali, zatim tri rendgen aparata i dva skenera. Urgentni centar imaće 22 ambulante“, zaključuje dr Ašanin.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Povezane vesti

Vremenski podaci

Nedelja
Pretežno vedro

Trenutna temperatura 4°C

Pretežno vedro

Ponedeljak
Jak vetar

Max: 8°C
Min: 4°C

Jak vetar

Vremenska prognoza za 5 dana