Arena spremna za prijem lakših pacijenata Tanjug

Objavljeno: 06.07.2020. 12:15 Izmenjeno: 07.07.2020. 12:28

Privremena bolnica u Areni spremna da primi prve pacijente, a u nju će biti prebačeni lakši pacijenti iz kovid bolnica, izjavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar..

U nju će biti prebačeni lakši pacijenti iz kovid bolnica „Dr Dragiša Mišović“, Zvezdara, Zemun, Bežanijska kosa, i sa Infektivne klinike, rekao Lončar.

„Sve kapacitete u kovid bolnicama u Beogradu smo popunili i morali smo da nađemo rešenje do sutra ujutru, jer će se sutra ujutru otvoriti Ortopedska bolnica “Banjica“ za kovid pacijente. Dogovorili smo se danas da pacijente koji su dobrog opšteg stanja iz kovid bolnica prebacimo u privremenu bolnicu“, rekao je Lončar.

On je dodao da će u pacijenti sa lakšom kliničkom slikom biti prebačeni u Arenu, kako bi oslobodila mesta u kovid bolnicama za teže pacijente koji se moraju zbrinuti tokom noći.

Lončar je naveo i da je iz Beograda noćas i jutros devetoro zaraženih prebačeno u bolnicu u Požarevcu, jer su kapaciteti u glavnom gradu popunjeni.

Ministar je objasnio da će u kovid bolnicama u Beogradu danas biti oslobođeno 90 do 100 mesta, a ukoliko to ne bude dovoljno za noćas, pacijenti će biti zbrinjavani u Požarevcu, a spremna je i bolnica u Smederevu.

Već od sutra, kako je rekao, biće otvorena Ortopedska bolnica Banjica sa 320 mesta.“Nama je najvažnije da svaki pacijent koji zahteva bolničko lečenje bude zbrinut“, naveo je ministar i apelovao na građane koji imaju simptome kovid infekcije da ne čekaju i da se jave lekaru za pomoć u kovid ambulantama doma zdravlja.

Pripadnici Vojske Srbije počeli su da postavljaju krevete u Areni za pacijente zaražene virusom korona sa lakšom kliničkom slikom, a zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da će vojska taj posao završiti do podne, a da će popodne privremena bolnica moći da primi prve pacijente.

Vesić je novinarima u Areni rekao da je odluka republičkog Kriznog štaba bila da se Arena ponovo preuredi u kovid bolnicu, s obzirom da je Beograd najveće žarište, jer je 80 odsto od ukupnog broja zaraženih iz prestonice.

„Odabrana je Arena kao najpogodniji objekat koji ima najviše mogućnosti za održavanje higijene i svega ostalog što je potrebno da ima jedna privremena bolnica“, rekao je Vesić i dodao da u Areni već postoje svlačionice, tuševi i dobra ventilacija.

Istakao je da će otvaranjem privremene bolnice u Areni biti rasterećeni kapaciteti u bolnicama, a u kojima već leže pacijenti koji imaju lakšu kliničku sliku.

Podsetio je da su juče službe Grada Beograda završile svoj deo posla, dezinfekciju Arene i postavljanje paravana, a da će danas postavljanje kreveta završiti vojska.

Vesić je naveo i da je Arena već jednom bila privremena bolnica, od 4. aprila do 9. maja, i podsetio da tada Arena nije primila nijednog pacijenta, te izrazio nadu da će tako biti i ovog puta.“Ovo radimo radi preventive, jer moramo da štitimo kapacitete našeg zdravstvenog sistema“, ukazao je Vesić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Povezane vesti

Vremenski podaci

Četvrtak
Pretežno oblačno

Trenutna temperatura 19°C

Pretežno oblačno

Petak
Moguća kiša

Max: 18°C
Min: 13°C

Moguća kiša

Vremenska prognoza za 5 dana